Kakaový pletenec fotorecept

katkaszaboova - fotkakatkaszaboova, 3. novembra 2011

Tento recept som našla v jednom časopise už dávnejšie, bol bez fotky, ale už na prvé čítanie sa mi zdal zaujímavý, tak som si povedala, že ho musím niekedy vyskúšať, odvtedy som ho piekla už viackrát, je veľmi chutný, máme ho veľmi radi!

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
1/2 bal.
1/2 bal.
3 PL
 štipka
3 dl
4 PL
2 ks
25 dkg /maslo
20 dkg
1 bal.
4-5 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku zmiešame s cukrom, sušeným droždím (dá sa použiť aj čerstvé, v tom prípade si najprv urobíme kvások) a kypriacim práškom. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky, olej a mlieko primiešame do múky.

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme aj sneh z bielkov, a vymiesime cesto.

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste.

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým vymiešame plnku z margarínu (ja som dala heru), cukrov (ja som namiesto práškového omylom dala kryštálový, ale nič to na chuti nezmenilo :-) a kakaa.

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníčky, rozvaľkáme, každý potrieme plnkou, zavinieme ako závin.

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    2 "záviny" spletime, tým pádom dostaneme 2 takéto vrkoče.

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložíme ich na papierom vystlaný plech, potrieme roztopeným maslom (alebo vajíčkom) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C na 30 min.

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mne plnka vždy trošku vytečie, no vnútri jej aj tak zostane dosť. Dobrú chuť!

    Kakaový pletenec (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
to nevadí,že vytečie, niekto tu minule napísal,že v bruchu je aj tak tma:),môže byť chutný, ja robím záviny kakao+kokos, tiež chutí dobre
Mám podobný recept, len do cesta idú vyšľahané bielka a žltkom sa potiera, pokiaľ sa neminie. Je výborný, ale čo robiť aj mne tak praskne a časť plnky je na papieri. Poraďte nejakú fintu, aby koláčik zostal celý.
Někdy pomůže závin propíchat vidličkou před pečením, aby vznikající pára mohla ven. Pak by se těsto nemělo potrhat a náplň by neměla vytéct.
Juj, ale veď tá vytečená plnka, trošku pripečená - to je super mňamka - to bolo výlučne moje, ako najmladšej, ešte keď nám ho piekla naša mamina...

Pridaj komentár k receptu: