Mandľové kysnuté koláče
Mandľové kysnuté koláče

Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. februára 2020
Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept)
Foto: cesminaz

Voňavé kysnuté krútené koláče s chuťou kakaa a škorice, v strede s vláčnou sladučkou mandľovou plnkou. Také trocha "luxusnejšie" osie hniezda.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/02/kakaovo-skoricove-kolace-s-mandlovou.html?m=1

13 ks
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
300 g
150 g
200 g hustá
cca 2 dl
0,5 dl
1 ks
21 g
1 bal.
0,5 KL
0,5 KL
Plnka 1:
200 g mleté
3-4 PL (alebo džem)
1 ks
1 bal.
štipka
Plnka 2:
3 PL
1 PL
1 PL
50 g (82 %)
Na potretie:
1 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Následne pridáme olej, smotanu, bielok a v 1 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať mäkké cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať :-) Cesto sa nesmie urobiť na polotuhé, lebo tam je tá polohrubá múka, od ktorej by ste pri polotuhom ceste mali potom tvrdšie koláče :-) Hotové cesto napokon bez miesenia len poprášime trochou múky a len upravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca 40 minút.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky. Zomleté mandle dobre premiešame s vanilkovým cukrom, soľou, žĺtkom a džemom/lekvárom podľa chuti - ja som dala jahodový :-) Nakoniec zľahka doňho vmiešame ešte vybitú penu z bielka. Ďalej zmiešame v druhej mištičke cukor, kakao a škoricu. A pripravíme si aj kúsok mäkkého masla na potretie cesta.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na štvorec hrúbky cca 6-7 mm. Pozdĺž na jeden okraj cesta nanesieme rovnomerne mandľovú plnku. Vynecháme asi 2 cm a zvyšok celého cesta natrieme najprv maslom a následne posypeme kakaovo-škoricovým cukrom. Napokon cesto skrútime do tvaru závinu tak, že najprv mandľovú plnku uzavrieme pozdĺž cestom a okraje popritláčame. To preto, aby ostala pekne oddelená od kakaovej časti :-) A nakoniec už len zľahka skrútime do tvaru závinu.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Závin pokrájame ostrým nožom na rovnaké kúsky, hrúbky na 2 prsty. Mňe vyšli 13 ks. Ukladáme ich odkrojenou stranou na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou mlieka. Keďže je v strede dosť veľa mandľovej plnky, je závin na hmat dosť jemný, takže musíte tie odkrojené kúsky rýchlejšie ukladať :-) Napokon dáme plech ihneď do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 200 °C na 15 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Príliš dlho ich ale nepečte, lebo sa len zbytočne vysušia.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú už krásne upečené, voňavé koláče ;-P ktoré podľa chuti môžete ešte za horúca potrieť maslom, ale inak nemusíte :-) Je to na vás. Ja nenatieram :-)

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče sú ľahučké a cesto mäkké, na povrchu s jemnou kôrkou :-)

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče chutia fantasticky! Na okrajoch príjemná kakaovo-škoricová chuť a v strede množstvo fajnovej vláčnej mandľovej plnky ;-D Podľa chuti môžete mandle nahradiť aj orechami. Prajem dobrú chuť!

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Viac mojich receptov nájdete aj na https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Desiata, Dezerty, Olovrant, Raňajky, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu