Kačacia pečeň s višňovou omáčkou
šéfkuchár Grand Restaurant na Donovaloch, 8. novembra 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Suroviny
400 g domáca |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
15 g (ku pečeni) |
|
|
|
100 g mrazené |
|
30 g (do višní) |
|
50 ml |
|
250 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
|
Postup
-
1
Tokajské víno a koňak dáme do hrnca, zohrejeme na 50 °C, zapaľovačom zapálime a necháme vyhorieť alkohol. Keď oheň zhasne, necháme zmes vychladnúť.
- 2
Kačaciu pečeň necháme pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny postáť. Keď zmäkne, vyčistíme ju od žiliek, odložíme do misy, polejeme alkoholom, osolíme, pridáme cukor, premiešame a necháme asi hodinu odležať pri izbovej teplote.
- 3
Na potravinársku fóliu vylejeme zmes, zabalíme, riadne utiahneme a vyformujeme valec. Konce fólie zhrnieme do hrče a dáme variť do vody pri teplote 63 °C na 10 minút. Pečeň vyberieme na tanier a dáme schladiť do chladničky.
- 4
Višňová omáčka: Do kastróla nasypeme cukor a pri miernej teplote spravíme karamel, podlejeme vínom a pridáme višne. Všetko spolu necháme variť asi 15 minút, aby sa časť tekutiny vyparila. Potom zmes mixérom rozmixujeme dohladka.
- 5
Uvarené zemiaky nastrúhame, pridáme žĺtok, soľ, múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký dlhý plát, ktorý potrieme hľuzovkovým maslom (môže byť aj hľuzovka, ktorú najemno nastrúhame a zmiešame s maslom) a prekladáme ako knihu tak, aby vzniklo viac vrstiev. Takto pripravené cesto dáme zapiecť do kontaktného grilu dozlata.
Tiež kačacia pečeň:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ide o semienkové čipsy z celého maku a sezamových semienok. Postup prípravy však k dispozícii nemáme.