Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 24. januára 2017

Včera pri stretnutí rodiny sme spomínali na všetko. Napokon padla voľba na kačice keď sme ešte chovali aj 30 kačíc ročne, sestra si spomenula Zobraziť celý popisVčera pri stretnutí rodiny sme spomínali na všetko. Napokon padla voľba na kačice keď sme ešte chovali aj 30 kačíc ročne, sestra si spomenula na takúto pečienku, ktorú nám robila babka. Tak ma to naštartovalo, že som ju dnes musel urobiť.

8
porcií
30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na lokše:
500 g
330 g
1 KL
1 KL
1 ks
1 PL
1,5 PL
Na kapustu :
1000 g
500 g (aj so šťavou)
200 ml
1 PL
2 PL
1 ks veľká
2 ks
4 ks
1 PL
Na pečeň:
200 g
500 g
 na potieranie panvice




Postup

  1. 1

    Ako prvé zarobím cesto to trvá najdlhšie. Do muky dám sódu bikarbónu a soľ. Zmiešam na sucho. Potom pridám cukor, jogurt a vajce. Dobre zmiešam a vypracujem nelepive cesto.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nechám prikryté odpočívať tak 50 minút.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ idem robiť kapustu. Kyslú kapustu som nechal v sitku odtiecť z kvasenej vody. Jablka používam s kompótu zo 7 dcl pohára aj s 1dcl nálevu. Tieto jablka sú už ochutené a dobré zahustia kapustu. Víno používam z čiernych ríbezli dodá tomu ohromnú chuť. A džem z čiernych ríbezli to na zaver pekne dochuti.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca dám za lyžicu kačacej masti a očistenú a nakrájanú cibuľu. Dusím do mäkká potom dám cukor rozpustiť po rozpustení pomaly vlievam nálev z jabĺk za stáleho miešania , aby som tam nemal kúsky karamelu s cibuľou. Potom pridám kapustu a chvíľu dusím. Teraz dám do nej víno a bobkový list a nové korenie a trochu osolím. Nechám to dusiť, až do odparenia vody. Kapusta pekne zmäkne a ostane hustá. Pred koncom pridám džem premiešam a nechám asi 10 minút ešte dusiť. Potom odstavím hrniec zo sporáku na bok. Kapusta je hotová a ohromné chutná.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto po 50 minútach som dal na dosku, ktorú som posypal trochou múky. Rozrezal na 8 dielov.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z každého so vytvoril bochník, ktorý som rozvaľkal na placku.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A dal piecť na panvicu potretú olejom z jednej aj druhej strany. Piekol som až do sfarbenia.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Počas pečenia lokší som dal do ďalšieho hrnca kačaciu masť pomaly roztopiť. Hneď som pridal orezky z kože kačice a nechal to na slabej teplote robiť. Nesmie sa ta koža pripáliť, ale spustiť z nej masť a vytvoriť oškvarky.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa oškvarky už začali farbiť, tak som pridal pečienku k nim do masti. Tu som tiež robil na slabom teple. No nie dlho aby ostala mäkká. Pri dlhom robení stvrdne. Potom som hrniec odstavil a až potom osolil. Tak je aj pečienka hotová.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Lokše sa pomaly dorobia.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz už len dať na tanier lokšu na ňu kapustu a na kapustu dať pečienku, poliať masťou. Tak a už môžeme konzumovať. Slastne prevracať očami a ticho papať a zapíjať zvyškom vína. Je to nebíčko v papuľke, ako hovori jeden kuchár. Želám aj vám dobrú chuť.

    Kačacia pečeň s červenou kapustou a lokšou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mraveci
No to by som sa nechal hneď pozvať. Kŕmim sa tvarohovými slížmi až ostali v krku, keď tu vidím takúto maškrtu.
afataga
no to musi byt ozaj na prevracanie oci a hrce za usami, hned by som prisadla, len kde vziat kvasenu cervenu kapustu? Zaujimava uprava kapusty, cele super, aj ked toto asi nie su prave lokse, nie som odbornik na lokse
izabella929
@patorveckypitrs , parádna pečienka...tiež sme mávali toľko kačiek, vtedy mi to pripadalo, že nám ani nič nechýba..dnes to oceňujem, keď domáca kačacinka chýba..ale v nedeľu sme mali tiež na obed, piekla som ju na panvici pod pokrievkou 4 hod. bola úžasná a podávala som k nej lokše s červenou kapustou..tiež som ju podliala červeným vínom a hroznovým lekvárom..nuž domáce je domáce a vždy bude mať na stole svoje čaro..)nech sa ti darí...
patroveckypitrs
Ďakujem vám za milé komentáre. Je to ozaj dobre. @Afataga čí sú lokše pravé, alebo ľavé hlavne je že chutia , takéto robíme roky. Aj tu kapustu, tu robieval otec a ten používal do jedla, len čo si doma sam urobil. Je to dobre aj k divine.
dormella2
Čert mi bol dlžen sem takto neskoro nazerať, teraz sa mi bude o tomto snívať. Dala by som si hneď aj keď je neskoro.
sracz
100 a 7 červených 5 razy oflekovaných, kamarát @patroveckypitres a ďalších 5* ako bónus za krásne spomienky aj na moje detstvo. Do marca 1959 všetka pernatá, do 100 ks, háveď od bránky, až po miesto na "prídel menáže", sledovala päty mojej babičky, pri jej návrate z práce.
tefalka
mám trochu výhrady ,všetko sa mi páči iba tie lokše nie sú lokše ...
1x radox1
patroveckypitrs
Ďakujem vám za komentáre. Ja viem, že sú aj zemiakové lokše aj ich tiež niekedy robím. No nám chutili tieto z jogurtom, alebo aj s kyslým mliekom, tak ako babka robievala. Treba ich skúsiť a zistíte aké sú fantastické. Aj samotné sa dajú jesť a s tou kapustou báseň.
garanco
Zabudol si dať celkom v úvode pripomienku: Čítat len s plným žalúdkom!!!
Úžasný recept, 5* a kk!
haji
Ať je to jak chce s lokšami, tato kombinace musí být výborná! Krásná práce, bezva kombinace, postup i fota, neskutečná vůně se táhne až k nám! Díky za receptík, jsi šikovný!
sara8
Nemám slov... ako vždy perfektný recept, na ktorý sa zbiehajú slinky. Tvoja rodina má v Tebe vzácny poklad.
rein
Takéto jedlo by som neodmietol, aj keby som bo práve po obede,nech ma aj roztrhne.
2x rein a kuko95
patroveckypitrs
Ďakujem vám za milé komentáre @Radost , @Garanco , @Haji , @Sara8 a@Rein . Aj som sa pobavil pri ich čítaní. Veď rodina si je toho vedomá kto im varí. Mňa to baví a im chutí. @Rein toto aj môj prístup, keď je niečo dobré. tak prečo odmietať. A moja zásada je nikdy nehaním jedlo, ktoré som ešte nejedol. Vždy ho najskôr ochutnám a až potom sa môžem k nemu vyjadriť.
herkules
tak toto si urobim vyzera to suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper uz sa mi zbiehaju slinky
pilcik
Dnes došlo aj na toto jedlo. Tak som sa na obed najedol, že ešte teraz ledva fučím. To je taká dobrota až sa mi gule za ušami robili pri jedení. Ta kapusta nemá chybu aj všetko v recepte. Vďaka zaň.
1x kimlo