Juhoslovanské cesnakové pagáče fotorecept

laurisia - fotkalaurisia, 25. mája 2012
Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept)
Foto: laurisia

Blíži sa čas grilovačiek, výletov, posedení v prírode a toto je dobrý doplnok každého priateľského posedenia. Možno som písala a fotila dosť podrobne, ale Zobraziť celý popisBlíži sa čas grilovačiek, výletov, posedení v prírode a toto je dobrý doplnok každého priateľského posedenia. Možno som písala a fotila dosť podrobne, ale to je pre tých, ktorí majú pred kysnutými cestami rešpekt. Takže - žiadne obavy, je to jednoduché :-)

40 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
0,5 l
0,1 l
40 g
3 PL
2 ČL
Plnka:
250 g
2 ks
2 ČL
6 strúčikov




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny, nech máme všetko poruke. Zabudla som tam priložiť sezam.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si pripravíme kvások. Do mlieka dáme kryštálový cukor, mierne zohrejeme na vlažné (nesmie byť horúce). Keď je zohriate, rozmrvíme do neho kocku droždia a necháme chvíľku nakysnúť.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nakysne kvások odvážime si múku, pridáme soľ a nachystáme - odmeriame olej. Ja používam na prípravu kysnutého cesta "rýchlokysku", kto nie, je potrebná nádoba vo veľkosti asi 3 litre.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď kvások nakysne, pridáme do múky olej a vylejeme vlažný kvások.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto miešam vždy šľahačom. Rukami to jednoducho neviem.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miesime, kým nie je cesto pekne hladké, kompaktné ....

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme do "kysky" a postavíme na teplejšie miesto. Ja nechávam nakysnúť dlhšie - keď sa kyska otvorí, znovu zavriem a nechám opätovne kysnúť.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Do plnky idú len žĺtka. Cesnak pekne pretlačíme. Tých 6 stredných strúčikov je tak akurát.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyšľaháme šľahačom - nemusíme sa trápiť s dlhým šľahaním, resp. šľahaním do penista, stačí, aby sa suroviny spojili.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto nám medzitým nakyslo, svoj objem zväčšilo asi dvojnásobne. Vyberieme si ho na pomúčenú dosku a upravíme do úhľadného valca.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rozdelíme na tri časti. Cesto si rovaľkáme na hrúbku asi pol cm

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na cesto natrieme asi tretinu plnky. Tiež sa nemusíme trápiť s veľmi pedantným roztieraním, ale snažíme sa, aby plnka bola rozotrená rovnomerne.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto zvinieme do rolády, zvrchu jemne popritláčame - je to dobré, aby sa nám pagáčiky v rúre nevyvaľovali kadejako nabok :-) Potrieme zvrchu trochu plnkou a posypeme sézamom - alebo kto čím chce - syrom, makom ....

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krájame cik-cak na trojuholníčky.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (inak sa plech dosť ťažko umýva) a upečieme do ružova. Počas pečenia pustia pagáčiky dosť šťavy, ale žiaden strach - všetko si pekne vypijú naspäť. Po vybratí ich tiež treba ešte nechať zo 5 minúť na plechu.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    No a potom už len pekne poprekladáme na tácku. Dobrú chuť!

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

ceruzka1
Vyzeraju uzasne, uz dlho hladam nejaky spolahlivy recept na cesnakove slimaky (raz na nejakej svatbe ich mali a boli uzasne makucke), ale zatial sa mi zo ziadneho receptu take nepodarilo urobit. Tak teraz skusim tento :) len ma trochu prekvapila ta hera v plnke... Nema to potom dajaku margarinovu pachut?
laurisia
Nie nemá. Asi tým, že sa to pečie. Minule som robila s pravým maslom a robilo sa mi horšie. Veľmi tá plnka zmäkla. A chuťovo som veru rozdiel nevidela.
orchidea
poznám a robievam, výborné.... pekne si spracovala recept*
elisticka
tak tieto trojuholnicky su senzacne :-)vzdy sa po nich len tak zaprasi a tie tvoje nadherne upecene ako vymalovane:-))
stelli
čo je cesnakové to máme veľmi radi tak vyzkúšam...
zajo33
robievam ich aj ja často...sú vynikajúce....ale ja cesto nenechám kysnúť...keď zamiesim,rozdelím a hneď vaľkám...pokial spravím... na plechu nakysnú a je to rýchlejšie... :-)
zuzana05
casto ich robime a tiez davame tak vela cesnaku- zboznujem to, ale potom mi je dobre zle :-) ale stoji to za to .... ja pridavam do tej hery niekedy aj bambino alebo struhany syr-vtedy nedavam cesnak
danda3
Veru, vynikajúce jedlo, robievala ich moja mamina, ako odišla, nejedla som ich, síce by som prípravu zvládla, ale mám akosi blok na všetko, čo robievala ona, snáď to časm prejde. :-(
rolfynka
vynikajuci recept urcite ich vyskusam kde je cesnak to je dobre ukladam
laurisia
Ďakujem za komentáre. Inak, raz som ich jedla niekde v blízkosti Lučenca plnené - asi škvarkami, nie som si istá. Nemáte niekto skúsenosti so škvarkovou plnkou?
majlus
super, kysnute cesto mam rada a určite vyskúšam..dakujem :)
malovka
ja plnku posýpam nastrúhaným tvrdým syrom a potom rolujem
an3da
Môže tam ísť aj šunka a tvrdý syr alebo nejaká saláma či klobása, skratka kto čo má ...Je to dobré na domáce oslavy, aj u nás sa to robí často.
Tu sa to povie KUPUS-KIFLE, čiže kapustové rožky, hadam preto že sa listuje ako kapusta...
betka11
Máš ich krásne vydarené pečieme aj my ale dávam palmarín
ivka268
dakujem za super receptik,dnes som vyskusala a moji chlapi sa ich nevedeli dojest,ani som sa nenazdala a dva plechy boli fuc :DDD
mana1
Poznám tento recept ja ich tiež robievam a zvyknem dať aj oškvarky pomleté a trochu korenie tatziky a sú mňam.
wero13
Dnes som napiekla a sú úžasné! Ja som ale polovicu múky dala celozrnnú ovsenú..takže trošku zdravšia varianta..výborný recept.
honestka
robievame s pecenym cesnakom, ktory sa natiera vemi dobre na cesticko. ozaj su vyborne a tvoje su peknucke.
mariaklara
Dcéra ich včera robila, boli úžasné. Polovicu plnila cesnakom, polovicu nivou. Do teraz sme stále robili len pagáče, ale vidím, že treba občas zmenu. Ďakujeme obe za recept.
susulienka
Piekla som ich včera - boli fantastické, len sa po nich zaprášilo. Veľmi dobré cesto - také jednoduché, vôbec sa nelepí a chutnučné...
sumko999
vynikajúce cesto, robievam ich podľa tohto receptu, dnes s malou obmenou.. namiesto plnky kečup s pizza korením a kúskom hery, na to plátky šunky, nitran salám, kukurička a nastrúhaný syr... mali úspech :-)
duliz
práve som ich dopiekla...dala by som ale viac cesnaku a aj soli, tá plnka sa mi zdá nevýrazná. Nemám ich také parádne ako na foto...trošku sa mi poprekoprcovali :-) ale jedlé sú
zolik
Prave som dopiekla z 1/2 davky. Vyslo mi 22 krasnych kuskov. Cesto je uzasne vlacne, krasne sa s nim pracuje. A ani jeden kusok sa mi "neprekoprcol". Zvazujem obmeny, s bylinkami, s plesnivym syrom, so sunkou.... @laurisia vdaka. Uzasny recept. Splhnem si pri najblizsej navsteve
mazurka
určite sú veľmi dobré,cesnak mám rada,asi ich urobím na Silvestra k vínu sa hodia
ala651
Sú výborné. Robím aj tieto: 1 kg hl.múky + 2 hrste polohr.múky, 3/4 litra mlieka, 100 g droždia, 1 1/2 PL cukru, 1 dcl oleja, l PL soli, trocha ml.kmínu. Urobím si kvások a zmiesim s ostatnými surovinami. Nechám vykysnúť. Potom cesto rozdelím na 4 časti. Každú časť rozgúľam na obdlžnik, natriem plnkou a stočím ako roládu. Dobre pritlačím i konce rolády. Potom krájať šikmo na trojuholníky. Uložiť na margarínom vymastený plech. Potrieť rozšľahaným vajcom so soľou. Posypať kmínom, sézamom, makom. Pečeme asi 25 minút. Plnka: 6-8 ks cesnaku roztlačiť, posoliť a zmiešať s 1 dcl oleja.
kucharka
Tak znovu som ich robila. Tentokrat jednu polovicku so syrokremom a cesnakom a druhu polovicku s oskvarkovou pomazankou.
Vyborne. Dakujem za recept.


redakcia
@Kucharka (22.5.2016 15:34)
Fotka vo Vasom komentari je spravne otocena. Fotili ste iPadom "hore nohami"?
kucharka
Ha ha ha ... Tento raz som skusila fotit iphonom a normalne, teda dole nohami. Znamena to, ze iphonom sa to neprevracia?
aicul
Dnes som ich piekla a sú neskutočné!to cesto nemá chybu!!!výborne sa s ním pracuje a po upeceni je mäkkučké..
ivan14
Nebijte mě, nezkoušel jsem, každému chutná něco jiné. Ale - podle mě moc cukru do těsta a strrrrrrašně málo česneku do plnky...:-) Česneku není nikdy dost! Česnek i do buchet! :-)
kucharka
Tieto pagace su u nas ako doma...
Tentokrat som pomiesala syr Philadelphia s popucenym cesnakom, trochu mletej cervenej papriky, sol a korenie a posypala struhanym syrom.
Ozaj dobrota...


1x haji
kucharka
Rada by som pripomenula tento vyborny a variabilny recept. Tentokrat som plnila oskvarkovou pomazankou.
Este raz dakujem za recept.


janele
Sú super!!! Robím ich často...dík za recept!!!
steffik
Piekla som ich niekoľko krát w môžem odporučiť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia