Juhoslovanské cesnakové pagáče fotorecept

laurisia - fotkalaurisia, 25. mája 2012
Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept)
Foto: laurisia

Blíži sa čas grilovačiek, výletov, posedení v prírode a toto je dobrý doplnok každého priateľského posedenia. Možno som písala a fotila dosť podrobne, ale to je pre tých, ktorí majú pred kysnutými cestami rešpekt. Takže - žiadne obavy, je to jednoduché :-)

40 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
0,5 l
0,1 l
40 g
3 PL
2 ČL
Plnka:
250 g
2 ks
2 ČL
6 strúčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny, nech máme všetko poruke. Zabudla som tam priložiť sezam.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si pripravíme kvások. Do mlieka dáme kryštálový cukor, mierne zohrejeme na vlažné (nesmie byť horúce). Keď je zohriate, rozmrvíme do neho kocku droždia a necháme chvíľku nakysnúť.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nakysne kvások odvážime si múku, pridáme soľ a nachystáme - odmeriame olej. Ja používam na prípravu kysnutého cesta "rýchlokysku", kto nie, je potrebná nádoba vo veľkosti asi 3 litre.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď kvások nakysne, pridáme do múky olej a vylejeme vlažný kvások.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto miešam vždy šľahačom. Rukami to jednoducho neviem.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miesime, kým nie je cesto pekne hladké, kompaktné ....

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme do "kysky" a postavíme na teplejšie miesto. Ja nechávam nakysnúť dlhšie - keď sa kyska otvorí, znovu zavriem a nechám opätovne kysnúť.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Do plnky idú len žĺtka. Cesnak pekne pretlačíme. Tých 6 stredných strúčikov je tak akurát.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyšľaháme šľahačom - nemusíme sa trápiť s dlhým šľahaním, resp. šľahaním do penista, stačí, aby sa suroviny spojili.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto nám medzitým nakyslo, svoj objem zväčšilo asi dvojnásobne. Vyberieme si ho na pomúčenú dosku a upravíme do úhľadného valca.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rozdelíme na tri časti. Cesto si rovaľkáme na hrúbku asi pol cm

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na cesto natrieme asi tretinu plnky. Tiež sa nemusíme trápiť s veľmi pedantným roztieraním, ale snažíme sa, aby plnka bola rozotrená rovnomerne.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto zvinieme do rolády, zvrchu jemne popritláčame - je to dobré, aby sa nám pagáčiky v rúre nevyvaľovali kadejako nabok :-) Potrieme zvrchu trochu plnkou a posypeme sézamom - alebo kto čím chce - syrom, makom ....

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krájame cik-cak na trojuholníčky.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (inak sa plech dosť ťažko umýva) a upečieme do ružova. Počas pečenia pustia pagáčiky dosť šťavy, ale žiaden strach - všetko si pekne vypijú naspäť. Po vybratí ich tiež treba ešte nechať zo 5 minúť na plechu.

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    No a potom už len pekne poprekladáme na tácku. Dobrú chuť!

    Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

50 komentárov k receptu
Vyzeraju uzasne, uz dlho hladam nejaky spolahlivy recept na cesnakove slimaky (raz na nejakej svatbe ich mali a boli uzasne makucke), ale zatial sa mi zo ziadneho receptu take nepodarilo urobit. Tak teraz skusim tento :) len ma trochu prekvapila ta hera v plnke... Nema to potom dajaku margarinovu pachut?
robievam ich aj ja často...sú vynikajúce....ale ja cesto nenechám kysnúť...keď zamiesim,rozdelím a hneď vaľkám...pokial spravím... na plechu nakysnú a je to rýchlejšie... :-)
casto ich robime a tiez davame tak vela cesnaku- zboznujem to, ale potom mi je dobre zle :-) ale stoji to za to .... ja pridavam do tej hery niekedy aj bambino alebo struhany syr-vtedy nedavam cesnak
Veru, vynikajúce jedlo, robievala ich moja mamina, ako odišla, nejedla som ich, síce by som prípravu zvládla, ale mám akosi blok na všetko, čo robievala ona, snáď to časm prejde. :-(
Ďakujem za komentáre. Inak, raz som ich jedla niekde v blízkosti Lučenca plnené - asi škvarkami, nie som si istá. Nemáte niekto skúsenosti so škvarkovou plnkou?
Môže tam ísť aj šunka a tvrdý syr alebo nejaká saláma či klobása, skratka kto čo má ...Je to dobré na domáce oslavy, aj u nás sa to robí často.
Tu sa to povie KUPUS-KIFLE, čiže kapustové rožky, hadam preto že sa listuje ako kapusta...
Dnes som napiekla a sú úžasné! Ja som ale polovicu múky dala celozrnnú ovsenú..takže trošku zdravšia varianta..výborný recept.
Dcéra ich včera robila, boli úžasné. Polovicu plnila cesnakom, polovicu nivou. Do teraz sme stále robili len pagáče, ale vidím, že treba občas zmenu. Ďakujeme obe za recept.
vynikajúce cesto, robievam ich podľa tohto receptu, dnes s malou obmenou.. namiesto plnky kečup s pizza korením a kúskom hery, na to plátky šunky, nitran salám, kukurička a nastrúhaný syr... mali úspech :-)
práve som ich dopiekla...dala by som ale viac cesnaku a aj soli, tá plnka sa mi zdá nevýrazná. Nemám ich také parádne ako na foto...trošku sa mi poprekoprcovali :-) ale jedlé sú
Prave som dopiekla z 1/2 davky. Vyslo mi 22 krasnych kuskov. Cesto je uzasne vlacne, krasne sa s nim pracuje. A ani jeden kusok sa mi "neprekoprcol". Zvazujem obmeny, s bylinkami, s plesnivym syrom, so sunkou.... @laurisia vdaka. Uzasny recept. Splhnem si pri najblizsej navsteve
Sú výborné. Robím aj tieto: 1 kg hl.múky + 2 hrste polohr.múky, 3/4 litra mlieka, 100 g droždia, 1 1/2 PL cukru, 1 dcl oleja, l PL soli, trocha ml.kmínu. Urobím si kvások a zmiesim s ostatnými surovinami. Nechám vykysnúť. Potom cesto rozdelím na 4 časti. Každú časť rozgúľam na obdlžnik, natriem plnkou a stočím ako roládu. Dobre pritlačím i konce rolády. Potom krájať šikmo na trojuholníky. Uložiť na margarínom vymastený plech. Potrieť rozšľahaným vajcom so soľou. Posypať kmínom, sézamom, makom. Pečeme asi 25 minút. Plnka: 6-8 ks cesnaku roztlačiť, posoliť a zmiešať s 1 dcl oleja.
Dnes som ich piekla a sú neskutočné!to cesto nemá chybu!!!výborne sa s ním pracuje a po upeceni je mäkkučké..
Nebijte mě, nezkoušel jsem, každému chutná něco jiné. Ale - podle mě moc cukru do těsta a strrrrrrašně málo česneku do plnky...:-) Česneku není nikdy dost! Česnek i do buchet! :-)
Tieto pagace su u nas ako doma...
Tentokrat som pomiesala syr Philadelphia s popucenym cesnakom, trochu mletej cervenej papriky, sol a korenie a posypala struhanym syrom.
Ozaj dobrota...



Pridaj komentár k receptu: