Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: laurisia
Blíži sa čas grilovačiek, výletov, posedení v prírode a toto je dobrý doplnok každého priateľského posedenia. Možno som písala a fotila dosť podrobne, ale to je pre tých, ktorí majú pred kysnutými cestami rešpekt. Takže - žiadne obavy, je to jednoduché :-)
40 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Nachystáme si suroviny, nech máme všetko poruke. Zabudla som tam priložiť sezam.
- Najskôr si pripravíme kvások. Do mlieka dáme kryštálový cukor, mierne zohrejeme na vlažné (nesmie byť horúce). Keď je zohriate, rozmrvíme do neho kocku droždia a necháme chvíľku nakysnúť.
- Kým nakysne kvások odvážime si múku, pridáme soľ a nachystáme - odmeriame olej. Ja používam na prípravu kysnutého cesta "rýchlokysku", kto nie, je potrebná nádoba vo veľkosti asi 3 litre.
- Keď kvások nakysne, pridáme do múky olej a vylejeme vlažný kvások.
- Cesto miešam vždy šľahačom. Rukami to jednoducho neviem.
- Miesime, kým nie je cesto pekne hladké, kompaktné ....
- Dáme do "kysky" a postavíme na teplejšie miesto. Ja nechávam nakysnúť dlhšie - keď sa kyska otvorí, znovu zavriem a nechám opätovne kysnúť.
- Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Do plnky idú len žĺtka. Cesnak pekne pretlačíme. Tých 6 stredných strúčikov je tak akurát.
- Vyšľaháme šľahačom - nemusíme sa trápiť s dlhým šľahaním, resp. šľahaním do penista, stačí, aby sa suroviny spojili.
- Cesto nám medzitým nakyslo, svoj objem zväčšilo asi dvojnásobne. Vyberieme si ho na pomúčenú dosku a upravíme do úhľadného valca.
- Rozdelíme na tri časti. Cesto si rovaľkáme na hrúbku asi pol cm
- Na cesto natrieme asi tretinu plnky. Tiež sa nemusíme trápiť s veľmi pedantným roztieraním, ale snažíme sa, aby plnka bola rozotrená rovnomerne.
- Cesto zvinieme do rolády, zvrchu jemne popritláčame - je to dobré, aby sa nám pagáčiky v rúre nevyvaľovali kadejako nabok :-) Potrieme zvrchu trochu plnkou a posypeme sézamom - alebo kto čím chce - syrom, makom ....
- Krájame cik-cak na trojuholníčky.
- Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (inak sa plech dosť ťažko umýva) a upečieme do ružova. Počas pečenia pustia pagáčiky dosť šťavy, ale žiaden strach - všetko si pekne vypijú naspäť. Po vybratí ich tiež treba ešte nechať zo 5 minúť na plechu.
- No a potom už len pekne poprekladáme na tácku. Dobrú chuť!