Juhoslovanské cesnakové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: laurisia

Blíži sa čas grilovačiek, výletov, posedení v prírode a toto je dobrý doplnok každého priateľského posedenia. Možno som písala a fotila dosť podrobne, ale to je pre tých, ktorí majú pred kysnutými cestami rešpekt. Takže - žiadne obavy, je to jednoduché :-)

40 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny, nech máme všetko poruke. Zabudla som tam priložiť sezam.
  2. Najskôr si pripravíme kvások. Do mlieka dáme kryštálový cukor, mierne zohrejeme na vlažné (nesmie byť horúce). Keď je zohriate, rozmrvíme do neho kocku droždia a necháme chvíľku nakysnúť.
  3. Kým nakysne kvások odvážime si múku, pridáme soľ a nachystáme - odmeriame olej. Ja používam na prípravu kysnutého cesta "rýchlokysku", kto nie, je potrebná nádoba vo veľkosti asi 3 litre.
  4. Keď kvások nakysne, pridáme do múky olej a vylejeme vlažný kvások.
  5. Cesto miešam vždy šľahačom. Rukami to jednoducho neviem.
  6. Miesime, kým nie je cesto pekne hladké, kompaktné ....
  7. Dáme do "kysky" a postavíme na teplejšie miesto. Ja nechávam nakysnúť dlhšie - keď sa kyska otvorí, znovu zavriem a nechám opätovne kysnúť.
  8. Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Do plnky idú len žĺtka. Cesnak pekne pretlačíme. Tých 6 stredných strúčikov je tak akurát.
  9. Vyšľaháme šľahačom - nemusíme sa trápiť s dlhým šľahaním, resp. šľahaním do penista, stačí, aby sa suroviny spojili.
  10. Cesto nám medzitým nakyslo, svoj objem zväčšilo asi dvojnásobne. Vyberieme si ho na pomúčenú dosku a upravíme do úhľadného valca.
  11. Rozdelíme na tri časti. Cesto si rovaľkáme na hrúbku asi pol cm
  12. Na cesto natrieme asi tretinu plnky. Tiež sa nemusíme trápiť s veľmi pedantným roztieraním, ale snažíme sa, aby plnka bola rozotrená rovnomerne.
  13. Cesto zvinieme do rolády, zvrchu jemne popritláčame - je to dobré, aby sa nám pagáčiky v rúre nevyvaľovali kadejako nabok :-) Potrieme zvrchu trochu plnkou a posypeme sézamom - alebo kto čím chce - syrom, makom ....
  14. Krájame cik-cak na trojuholníčky.
  15. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (inak sa plech dosť ťažko umýva) a upečieme do ružova. Počas pečenia pustia pagáčiky dosť šťavy, ale žiaden strach - všetko si pekne vypijú naspäť. Po vybratí ich tiež treba ešte nechať zo 5 minúť na plechu.
  16. No a potom už len pekne poprekladáme na tácku. Dobrú chuť!