Jogurtová zmrzlina
Jogurtová zmrzlina

Jogurtová zmrzlina s ananásom, malinovou penou a pistáciovým karamelom

Michal Konrád
šéfkuchár a spolumajiteľ podniku Bao Brothers, 26. marca 2022
Jogurtová zmrzlina s ananásom, malinovou penou a pistáciovým karamelom
Foto: Matej Hutta

Suroviny

Zmrzlina:
600 g
250 g
200 g
z 2 citrónov
Nakladaný ananás:
1 ks čerstvý
300 g
300 ml
2 zrnká
2 tyčinky
(CL
Pistáciový karamel:
200 g
100 g
Malinová pena:
600 g
80 g
4 plátky
 (na namočenie želatíny)




Postup

  1. 1

    Zmrzlina: Do hrnca dáme mlieko, pridáme cukor a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme, dáme do misky a zmiešame s jogurtom a s citrónovou šťavou. Zmes schladíme a dáme do mrazničky. Počas mrazenia priebežne vyberáme a miešame, pokiaľ zmes nezamrzne. Počas mrazenia miešame preto, aby sa v zmrzline nerobili kryštáliky a aby mala krémovú konzistenciu.

  2. 2

    Nakladaný ananás: Ananás ošúpeme, nakrájame na malé kocky. Z vody, cukru a korenia urobíme sirup, do ktorého ananás naložíme a zavákuujeme alebo nepriedušne uzatvoríme.

  3. 3

    Pistáciový karamel: Z cukru urobíme karamel, pridáme pistácie, vylejeme na silikónovú podložku a necháme stuhnúť. Stuhnuté nalámeme.

  4. 4

    Malinová pena: Plátky želatíny namočíme do studenej vody na pár minút, kým želatína nezmäkne. Do hrnca dáme malinové pyré a cukor a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom stiahneme z ohňa a pridáme namočenú želatínu. Dôkladne rozmiešame, aby sa želatína rozpustila. Malinovú zmes naplníme do sifónovej fľaše a nabijeme tromi bombičkami.

  5. 5

    Do pohárov dáme zmrzlinu, na ňu ananás, malinovú penu a plátok karamelu.

  6. 6

    TIP: Korenie piatich chutí môžeme kúpiť alebo si ho urobíme doma. Piatimi koreniami sú hviezdičky badiánu, semienka fenikla, zrnká sečuánskeho korenia (alebo čierneho korenia), celé klinčeky a tyčinka škorice. Všetky koreniny sa tri minúty opražia na panvici, aby sa uvoľnila aróma. Potom sa rozdrvia v mažiari alebo rozmixujú, resp. zomelú.

Diskusia k receptu