Jogurtová zmrzlina s ananásom, malinovou penou a pistáciovým karamelom
šéfkuchár a spolumajiteľ podniku Bao Brothers, 26. marca 2022
Foto: Matej Hutta
Suroviny
Zmrzlina: | |
600 g |
|
250 g |
|
200 g |
|
z 2 citrónov |
|
Nakladaný ananás: | |
1 ks čerstvý |
|
300 g |
|
300 ml |
|
2 zrnká |
|
2 tyčinky |
|
1 (CL |
|
Pistáciový karamel: | |
200 g |
|
100 g |
|
Malinová pena: | |
600 g |
|
80 g |
|
4 plátky |
|
(na namočenie želatíny) |
|
Postup
-
1
Zmrzlina: Do hrnca dáme mlieko, pridáme cukor a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme, dáme do misky a zmiešame s jogurtom a s citrónovou šťavou. Zmes schladíme a dáme do mrazničky. Počas mrazenia priebežne vyberáme a miešame, pokiaľ zmes nezamrzne. Počas mrazenia miešame preto, aby sa v zmrzline nerobili kryštáliky a aby mala krémovú konzistenciu.
- 2
Nakladaný ananás: Ananás ošúpeme, nakrájame na malé kocky. Z vody, cukru a korenia urobíme sirup, do ktorého ananás naložíme a zavákuujeme alebo nepriedušne uzatvoríme.
- 3
Pistáciový karamel: Z cukru urobíme karamel, pridáme pistácie, vylejeme na silikónovú podložku a necháme stuhnúť. Stuhnuté nalámeme.
- 4
Malinová pena: Plátky želatíny namočíme do studenej vody na pár minút, kým želatína nezmäkne. Do hrnca dáme malinové pyré a cukor a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom stiahneme z ohňa a pridáme namočenú želatínu. Dôkladne rozmiešame, aby sa želatína rozpustila. Malinovú zmes naplníme do sifónovej fľaše a nabijeme tromi bombičkami.
- 5
Do pohárov dáme zmrzlinu, na ňu ananás, malinovú penu a plátok karamelu.
- 6
TIP: Korenie piatich chutí môžeme kúpiť alebo si ho urobíme doma. Piatimi koreniami sú hviezdičky badiánu, semienka fenikla, zrnká sečuánskeho korenia (alebo čierneho korenia), celé klinčeky a tyčinka škorice. Všetky koreniny sa tri minúty opražia na panvici, aby sa uvoľnila aróma. Potom sa rozdrvia v mažiari alebo rozmixujú, resp. zomelú.
Tiež zmrzlina:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu