Jogurtová zmrzlina
Jogurtová zmrzlina s ananásom, malinovou penou a pistáciovým karamelom
Autor receptu: redakcia
Postup- Zmrzlina: Do hrnca dáme mlieko, pridáme cukor a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme, dáme do misky a zmiešame s jogurtom a s citrónovou šťavou. Zmes schladíme a dáme do mrazničky. Počas mrazenia priebežne vyberáme a miešame,
pokiaľ zmes nezamrzne. Počas mrazenia miešame
preto, aby sa v zmrzline nerobili kryštáliky a aby mala
krémovú konzistenciu.
- Nakladaný ananás: Ananás ošúpeme, nakrájame na malé kocky. Z vody, cukru a korenia urobíme sirup, do ktorého ananás naložíme a zavákuujeme alebo nepriedušne uzatvoríme.
- Pistáciový karamel: Z cukru urobíme karamel, pridáme pistácie, vylejeme na silikónovú podložku a necháme stuhnúť. Stuhnuté nalámeme.
- Malinová pena: Plátky želatíny namočíme do studenej
vody na pár minút, kým želatína nezmäkne. Do
hrnca dáme malinové pyré a cukor a zahrievame,
kým sa cukor nerozpustí. Potom stiahneme z ohňa
a pridáme namočenú želatínu. Dôkladne rozmiešame, aby sa želatína rozpustila. Malinovú zmes
naplníme do sifónovej fľaše a nabijeme tromi bombičkami.
- Do pohárov dáme zmrzlinu, na ňu ananás, malinovú penu a plátok karamelu.
- TIP: Korenie piatich chutí môžeme kúpiť
alebo si ho urobíme doma. Piatimi
koreniami sú hviezdičky badiánu,
semienka fenikla, zrnká sečuánskeho
korenia (alebo čierneho korenia), celé
klinčeky a tyčinka škorice. Všetky
koreniny sa tri minúty opražia na
panvici, aby sa uvoľnila aróma. Potom
sa rozdrvia v mažiari alebo rozmixujú,
resp. zomelú.
|