Jahodová šarlota
Jahodová šarlota

Jogurtová šarlota s jahodami

Petra a Sofia Hübler
cukrárky, dnes 07:00
Jogurtová šarlota s jahodami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks (podľa základného receptu)
Jogurtový krém:
250 g
150 ml (33 %)
50 g
1 ks
15 g
100 ml
200 g čerstvé




Postup

  1. 1

    Podľa postupu na prípravu základného receptu na biskvit upečieme korpus a necháme ho vychladnúť.

  2. 2

    Upečený korpus asi v tretine rozrežeme na dve časti. Tretinu korpusu potrieme džemom a natesno zvinieme do rolády. Roládu nakrájame na rezy hrubé asi 0,5 cm a rezmi vystelieme celú vnútornú plochu okrúhlej misy s priemerom 18 cm vystlanej potravinárskou fóliou. Zo zvyšného korpusu vykrojíme dva kruhy, jeden s priemerom 15 cm a druhý s priemerom 18 cm.

  3. 3

    Želatínu zalejeme 50 ml studenej vody a necháme pár minút napučať.

  4. 4

    Na krém v miske dohladka zmiešame jogurt, cukor, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. Zľahka primiešame dotuha vyšľahanú smotanu a nakoniec aj 150 g očistených a na kocky nakrájaných jahôd.

  5. 5

    Napučanú želatínu vložíme asi do 50 ml vriacej vody, necháme rozpustiť. Vlejeme do jogurtového krému a ihneď premiešame, pretože želatína rýchlo tuhne.

  6. 6

    Poskladáme šarlotu. Polovicu krému nanesieme do misky na roládové kolieska, prikryjeme menším kruhom z korpusu. Zalejeme zvyšným krémom a položíme naň väčší kruh korpusu. Prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 12 hodín do chladničky.

  7. 7

    Pred podávaním šarlotu opatrne vyklopíme z misky na podnos, odstránime fóliu a ozdobíme zvyšnými jahodami, alebo aj iným bobuľovým ovocím. Nakrájame.

Diskusia k receptu