Jogurtová šarlota s jahodami
cukrárky, dnes 07:00

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 ks (podľa základného receptu) |
|
|
|
Jogurtový krém: | |
250 g |
|
150 ml (33 %) |
|
50 g |
|
1 ks |
|
15 g |
|
100 ml |
|
200 g čerstvé |
|
Postup
-
1
Podľa postupu na prípravu základného receptu na biskvit upečieme korpus a necháme ho vychladnúť.
- 2
Upečený korpus asi v tretine rozrežeme na dve časti. Tretinu korpusu potrieme džemom a natesno zvinieme do rolády. Roládu nakrájame na rezy hrubé asi 0,5 cm a rezmi vystelieme celú vnútornú plochu okrúhlej misy s priemerom 18 cm vystlanej potravinárskou fóliou. Zo zvyšného korpusu vykrojíme dva kruhy, jeden s priemerom 15 cm a druhý s priemerom 18 cm.
- 3
Želatínu zalejeme 50 ml studenej vody a necháme pár minút napučať.
- 4
Na krém v miske dohladka zmiešame jogurt, cukor, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. Zľahka primiešame dotuha vyšľahanú smotanu a nakoniec aj 150 g očistených a na kocky nakrájaných jahôd.
- 5
Napučanú želatínu vložíme asi do 50 ml vriacej vody, necháme rozpustiť. Vlejeme do jogurtového krému a ihneď premiešame, pretože želatína rýchlo tuhne.
- 6
Poskladáme šarlotu. Polovicu krému nanesieme do misky na roládové kolieska, prikryjeme menším kruhom z korpusu. Zalejeme zvyšným krémom a položíme naň väčší kruh korpusu. Prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 12 hodín do chladničky.
- 7
Pred podávaním šarlotu opatrne vyklopíme z misky na podnos, odstránime fóliu a ozdobíme zvyšnými jahodami, alebo aj iným bobuľovým ovocím. Nakrájame.
Tiež jahodová šarlota:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu