Jahodová šarlota

Jogurtová šarlota s jahodami

Autor receptu: redakcia

8
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Podľa postupu na prípravu základného receptu na biskvit upečieme korpus a necháme ho vychladnúť.
  2. Upečený korpus asi v tretine rozrežeme na dve časti. Tretinu korpusu potrieme džemom a natesno zvinieme do rolády. Roládu nakrájame na rezy hrubé asi 0,5 cm a rezmi vystelieme celú vnútornú plochu okrúhlej misy s priemerom 18 cm vystlanej potravinárskou fóliou. Zo zvyšného korpusu vykrojíme dva kruhy, jeden s priemerom 15 cm a druhý s priemerom 18 cm.
  3. Želatínu zalejeme 50 ml studenej vody a necháme pár minút napučať.
  4. Na krém v miske dohladka zmiešame jogurt, cukor, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. Zľahka primiešame dotuha vyšľahanú smotanu a nakoniec aj 150 g očistených a na kocky nakrájaných jahôd.
  5. Napučanú želatínu vložíme asi do 50 ml vriacej vody, necháme rozpustiť. Vlejeme do jogurtového krému a ihneď premiešame, pretože želatína rýchlo tuhne.
  6. Poskladáme šarlotu. Polovicu krému nanesieme do misky na roládové kolieska, prikryjeme menším kruhom z korpusu. Zalejeme zvyšným krémom a položíme naň väčší kruh korpusu. Prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 12 hodín do chladničky.
  7. Pred podávaním šarlotu opatrne vyklopíme z misky na podnos, odstránime fóliu a ozdobíme zvyšnými jahodami, alebo aj iným bobuľovým ovocím. Nakrájame.