Jahodová šarlota
Jogurtová šarlota s jahodami
Autor receptu: redakcia
8 porcií |
40 (+ chladenie) minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup- Podľa postupu na prípravu základného receptu na biskvit upečieme korpus a necháme ho vychladnúť.
- Upečený korpus asi v tretine rozrežeme na dve časti. Tretinu korpusu potrieme džemom a natesno zvinieme do rolády. Roládu nakrájame na rezy hrubé asi 0,5 cm a rezmi vystelieme celú vnútornú plochu okrúhlej misy s priemerom 18 cm vystlanej potravinárskou fóliou. Zo zvyšného korpusu vykrojíme dva kruhy, jeden s priemerom 15 cm a druhý s priemerom 18 cm.
- Želatínu zalejeme 50 ml studenej vody a necháme pár minút napučať.
- Na krém v miske dohladka zmiešame jogurt, cukor, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. Zľahka primiešame dotuha vyšľahanú smotanu a nakoniec aj 150 g očistených a na kocky nakrájaných jahôd.
- Napučanú želatínu vložíme asi do
50 ml vriacej vody, necháme rozpustiť. Vlejeme do jogurtového krému a ihneď premiešame, pretože želatína rýchlo tuhne.
- Poskladáme šarlotu. Polovicu krému nanesieme do misky na roládové kolieska, prikryjeme menším kruhom z korpusu. Zalejeme zvyšným krémom a položíme naň väčší kruh korpusu. Prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 12 hodín do chladničky.
- Pred podávaním šarlotu opatrne vyklopíme z misky na podnos, odstránime fóliu a ozdobíme zvyšnými jahodami, alebo aj iným bobuľovým ovocím. Nakrájame.
|