Nepečená jahodová torta
Nepečená jahodová torta

Jahodová šarlota

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 13. júna 2024
Jahodová šarlota
Foto: Shutterstock

Keď sa čerstvých jahôd najete dosýta, prichádza čas úžasných jahodových maškŕt.

12
porcií
50 (+ chladenie) minút
príprava

Suroviny

200 g
Náplň:
200 g
7 plátkov
500 g
100 g
1 ČL
300 ml (33 %)
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Dno a boky formy s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Piškóty na jednom konci skrojíme, aby boli rovné. Piškótami obložíme vnútorný obvod formy cukrovou stranou smerom von. Odkrojkami vyložíme dno formy.

  2. 2

    Náplň: 200 g jahôd rozmixujeme. Dáme do panvice na slabý oheň. Dva plátky želatíny namočíme do vody, keď napučí, vytlačíme z nej vodu a želatínu vmiešame do rozmixovaných jahôd a rozpustíme. Odložíme bokom schladiť na 20–30 minút, kým zmes na okrajoch mierne stuhne.

  3. 3

    Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Vmiešame tvaroh. Päť plátkov želatíny namočíme do vody, keď napučí, vytlačíme z nej vodu a rozpustíme ju v miske v parnom kúpeli. Vmiešame do nej 2–3 lyžice ochuteného tvarohu a potom túto zmes vmiešame do zvyšného tvarohu.

  4. 4

    Nakoniec do tvarohovej náplne opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu.

  5. 5

    Jahodové pyré vymiešame dohladka, zmiešame s polovicou tvarohovej zmesi, nalejeme do pripravenej formy, uhladíme a krátko vychladíme, aby zmes stuhla.

  6. 6

    Zvyšok tvarohovej zmesi nanesieme na jahodovú vrstvu, uhladíme. Šarlotu prikryjeme a necháme chladiť 6 hodín alebo cez noc, aby stuhla.

  7. 7

    Pred podávaním ozdobíme jahodami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia