Ježko na kyslých zemiakoch

jody - fotkajody, 18. februára 2010
Ježko na kyslých zemiakoch
Foto: jody

...alebo aj kyslé zemiaky bez ježka, komu ako chutí... :-)

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky nakrájame na kolieska a uvaríme spolu so všetkými koreninami a trochou masla takmer do mäkka. Z múky a vody pripravíme zátrepku, prevaríme 5 minút, pridáme cukor, kyslú smotanu, rozpučený cesnak a už len prehrejeme.

  2. 2

    Špekáčky pozdĺžne prekrojíme a na oblej strane narežeme krížom krážom "na ježka". Opekáme bez tuku na teflónovej panvici najskôr z reznej strany, potom z ježacej. Dobrú chuť.

  3. 3

    Kto sa chce postiť, spraví si namiesto ježa volské oko, nech ostaneme pri zvieracích názvoch... :-)

Diskusia k receptu

nyja
chichichi :))) ako si tvoj krásny ježko spokojne hovie uprostred :))
ježka robievam rovnako :-D ale prívarok inak. zemiaky udusím na cibuli s bobk.listom a gulkami čier.korenia a potom dám zátrepku zo smotany a zriedim mliekom. cesnak nedávam, ale na konci okyslím octom. Je to fakt jednoduché jedlo, ale u nás ho majú všetci radi :-)
jody
U nás sú tiež jednoduché jedlá najväčšia vychytávka. :D
cistinka
aj u nás...hlavne pred výplatou, keď potrebujem zasýtiť chlapov :-)
sbohemrozume
U nás bez česneku, zato s koprem a z nových brambor. Říkáme tomu: "kulajda", co se mě s ní rodiče natrápili.
jody
Kôpor samozrejme chýbať nesmie. Ja som ho nemala tak veľa, inak bývajú viac zelené ako biele... Kulajda, to je polievka, nie? Toto by malo byť ale trochu hustejšie, ako prívarok. Nejdú do kulajdy aj hríby?
jezibabka1
aj ja to varím často pred výplatou, ale davam smotanu na varenie 10% alebo 12% dochutenu cukrom a octom, nieje to take prikre, ako s kyslou smotanou a kôpor tam nesmie chýbať
bozulka
Jody do kulajdy idú aj hríby alebo stratené vajcia,keď dávam hríby potom bez kôpru a keď dávam vajcia stratené alebo varené na tvrdo potom ide kôpru veľká kytica.Prívarok robievam hustý, so smotanou na varenie alebo šlahačkovou ,/tú radšej už moc nedávam v rámci zdravia ale horšej chuti /k tomu "ježka".Kulajda je o niečo redšia,ale nie o veľa.Ďakujem za nápad už som dávno nevarila.
tinca
Presne tak bozulka,kulajda je výslovne s hríbami a to pracujem na útvare kvality nemenovanej fi,ktorá vyárba hotové jedlá pre xy trhov,takže chválim znalosti bozulky. No a ináč k jedlu je to obyčajný zemiakový právarok s čímkoľvek, ale mám ho rada a a varím ho často.
roska
Pán Milan Lasica raz povedal, že jeho najobľúbenejším jedlom je fašírka a čušpajs. Sú zemiaky na kysko čušpajs? Aspoň tak si to myslí môj manžel a tiež to má veľmi rád.
kadgam
naše najlepšie recepty. my sme robievali bez kôpru a hustejší, alebo s vajíčkom v rámci polievky