Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Jemný tvarohový koláč bez cesta

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 17. augusta 2021

Veľmi jemný tvarohový koláč je perfektným zákuskom ku kávičke.
Zdroj: https://youtu.be/tF0X8D4h9uY

12
porcií
40 minút
príprava
15, 45 minút
na 200, 180 °C

Suroviny

5 ks
300 g
1,2 kg
50 g (18%)
100 g
20 g
1/4 ČL
70 g
20 g (v prípade keď tvaroh veľmi vlhký)
z 1 citróna
70 g
1/2 ČL
Na polevu:
100 g
20 g
20 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bielky vyšľahať so soľou a kryštálovým cukrom na hustú penu pri vysokých otáčkach mixéra cca 7-8 minút. Pridať žĺtky, mäkké maslo, smotanu, vanilkový cukor, kurkumu a pokračovať v šľahaní na nízkych otáčkach cca 2-3 minúty.

  2. 2

    Tvaroh zomlieť mlynčekom na mäso alebo tyčovým mixérom. Pridať vaječnù zmes a dôkladne premiešať. Pridať škrob, krupicu, nastrúhanú kôru z citróna a hrozienka.

  3. 3

    Tvarohovú hmotu dať do pekáča (rozmer 16x21 cm) a piecť 15 minút pri 200 °C a ďalších 45 minút pri 180 °C, režim “zhora-zdola” v strede rúry.

  4. 4

    Koláč ochladiť v pekáči, vybrať a ozdobiť vrch čokoládovou polevou. Vložiť do chladničky na 3-4 hodiny.

  5. 5

    Príprava polevy: Roztopiť čokoládu, pridať maslo, mlieko a nechať vrieť cca 10-20 sekúnd na miernom ohni.

  6. 6

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/tF0X8D4h9uY

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

dvorka
Určite výborný koláč, tvarohové mám rada a tento sa zdá byť aj jednoduchý. Len názov ma mätie. Prečo bez cesta? Tvarohová hmota nie je cesto? Ak by bolo bez múky, to by sa mi zdalo byť schodnejšie. A späť ku koláču, určite upečiem. Zajtra je Eleny, tak by som mohla pohostiť gratulantov :-)
razomzastolom
@dvorka (17.8.2021 14:12)

No bez cesta som myslela, že sa tam nerobí cesto zvlášť a potom na cesto ide tvarohová hmota 😃
Prijemne pečenie a zajtrajšie oslavy 😃
razomzastolom
@drajan (20.8.2021 11:37)

No z krémovým tvarohom som to nerobila. Nemám to odskúšané a preto neviem, či sa koláč upečie dobre. Krémový tvaroh podľa mňa bude príliš jemný a môže obsahovať viac vlhkosti, čo v konečnom dôsledku asi nebude dobré. Ale keď sa odvážite urobiť to z krémového tvarohu tak dajte vedieť, ako sa koláč upečie. Ale môžu to byť aj zbytočne vyhodené suroviny.
1x drajan