Jemný rebarborovo-jahodový koláč s tvarohom a so snehovou čiapočkou fotorecept
Foto: elenas
Veľmi jemný, lahodný a osviežujúci koláčik.
porcií
príprava
na 180/150 °C
Suroviny
Cesto: | |
5-6 ks |
|
150 g |
|
1 bal. |
|
250 g |
|
250 g |
|
100 ml (alebo smotana na varenie) |
|
1 bal. |
|
Tvarohová plnka: | |
3 ks |
|
800-1000 g |
|
100-150 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
Ovocná plnka: | |
800 g |
|
300 g |
|
5 PL |
|
Snehová čiapočka: | |
5-6 ks |
|
štipka |
|
150 g |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Keďže sezóna rebarbory a jahôd stále pokračuje, rozhodla som sa upiecť tento lahodný koláč. Na koláč som si pripravila suroviny. Všetky suroviny lepšie pripraviť vopred aby mali izbovú teplotu.
-
2
Rebarboru umyjeme, ošúpeme a pokrájame na 1 cm kúsky. Jahody tiež pokrájame na kúsky, pridáme k rebarbore a zasypeme cukrom. Necháme postáť 10-15 minúť.
-
3
Zatiaľ pripravíme cesto. Zmäknute maslo vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Po jednom pridávame a zašľaháme žĺtky. Pridáme mlieko a opäť premiešame.
-
4
Múku premiešame s práškom do pečiva a postupne pridávame k cestu. Dobre premiešame vareškou. Vznikne trochu tuhšie cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech (cca 30x40 cm). Rúru predhrejeme na 180 °C.
-
5
Urobíme tvarohovú plnku. 3 žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme puding a dobre všetko premiešame. Pridáme tvaroh a opäť dobre vyšľaháme. Na záver jemne zamiešame vyšľahaný sneh z 3 bielkov. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto.
-
6
Ovocie necháme odkvapkať od šťavy na sitku a ukladáme na tvarohovú plnku. Koláč dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry približne 30-35 minút. Takto upečený koláč vytiahneme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť. Teplotu rúry znížme na 150°C.
-
7
Medzitým pripravíme snehovú čiapočku alebo merengue. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach jemný kryštálový cukor a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Podľa chuti môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
-
8
Sneh z bielkov rozotrieme na koláč a pečieme pri 150 °C ešte 40-50 minút.
-
9
Upečený koláč necháme vychladnúť.
-
10
Nakrájame a podávame. Dobrú chuť!
Ano, zaujimavy recept, urcite aj tvoj kolacik je chutny.
citujem jeden komentár:
"Rebarbora by sa mala zbierať do Jána, to je 24.6, po tomto období už bývajú stonky drevnatejšie a suchšie. Pokiaľ ste ju ale orezali do tohto obdobia celú, v podstate ste ju zmladili a potom je možné odrezky brať, ale nie celé. Ponechajte časť stonky pri koreni a ostatné spotrebujte. Výborne sa z nej robí džem, kde sa pridajú banány alebo jahody, kompót, mrazená pokrájaná na kúsky, alebo akýkoľvek koláč, kde ju vložíte miesto iného ovocia. "
Pokiaľ viem, rebarbora sa zbiera v období maj - jún. Neskôr sa neodporúča jej konzumovanie kvôli zvýšeniu obsahu kyseliny šťaveľové. Procedúra s cukrom sa robí práve preto aby sa vylúčila zbytočná kyselina. Rebarbora s cukrom pustí šťavu s ktorou sa kyselina vylúči, tu šťavu treba potom zliať a vyhodiť. Taktiež rebarboru je dobré kombinovať s tvarohom, smotanou alebo inými mliečnymi výrobkami, ktoré kyselinu šťaveľovú neutralizujú.
Ďakujem pekne:)
Ďakujem:) Ríbezle, mmm, už sa tiež teším.
Som rada, ak pomohla, v júni ešte sa dá zbierať.
Vďaka:)