Mrkvový zákusok

Jemný mrkvový zákusok v jesenných farbách

Autor receptu: razomzastolom

Veľmi chutný a jemný. Pestré farby jesene si určite obľúbite.

16
porcií
90 minút
príprava
2x25 minút
na 175 °C

Postup

  1. Piškótový plát: Bielky vyšľahať s cukrom na hustý sneh, pridať žĺtky a opäť vyšľahať. Pridať múku a dôkladne premiešať. Cesto dať na plech (25x35 cm) a piecť 20-25 minút pri 175 °C. Nechať vychladnúť na plechu.
  2. Mrkvový plát: Bielky vyšľahať s cukrom na hustý sneh, pridať žĺtky a opäť vyšľahať. Ďalej pridať múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, jemne nastrúhanú mrkvu a slnečnicový olej, dôkladne premiešať. Mrkvové cesto dať na plech (25x35 cm) a piecť 20-25 minút pri 175 °C.
  3. Krém: Cukor rozpustiť v 200 ml mlieka a priviesť do varu. V 200 ml studeného mlieka rozpustiť puding a vliať do vriaceho mlieka. Priviesť do varu a variť 3-4 minúty. Do vyšľahaného masla v malých dávkach pridávať vychladnutý puding a pokračovať v šľahaní mixérom. Pridať na kúsky nasekanú čokoládovú tyčinku a dôkladne premiešať.
  4. Slivková plnka: Lekvár rozmixovať na pyré pomocou mixéra, precediť cez sitko, pridať želatínu, premiešať a nechať 15 minút stáť.
  5. Piškótový a mrkvový plát rozrezať priečne na 2 časti. Výsledná veľkosť koláča bude 17x25 cm. Na jednu polovicu piškótového plátu dať slivkovú plnku a na plnku položiť druhú polovicu piškótového plátu. Ľahko stlačiť a nechať 10 minút postať.
  6. Zákusok zostaviť v poradí: mrkvový plát, polovica krému, piškótový plát so slivkovou plnkou, zvyšok krému, mrkvový plát. Zákusok zľahka stlačiť a odložiť na 12 hodín do chladničky. Ozdobiť podľa želania.
  7. Postup prípravy vo video recepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/d5Z-yVmSW38