Hruškový koláč
Hruškový koláč

Jemný hruškový koláč

jewishfood - fotkajewishfood, 28. októbra 2020
Jemný hruškový koláč
Foto: jewishfood

Tento koláčik som si vymyslela v období prebytku hrušiek. Je jednoduchý, rýchly a vynikajúci.
Zdroj: www.jewishfood.sk

6
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
120 g
80 g
100 ml veľmi studená
450 g očistené
štipka
štipka
trošku (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Začneme prípravou cesta. Prístrojom, alebo ručne, spracujeme preosiatu múku, štipku soli, studené maslo nakrájané na kocky a studenú vodu. Cesto vytvarujeme do gule a necháme aspoň 30 minút v chladničke odpočívať.

  2. 2

    Medzitým očistené hrušky nakrájame na kocky, zmiešame s cukrom, štipkou mletého čierneho korenia a ak chceme, zalejeme pohárikom brandy. Necháme oddýchnuť 30 minút.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na veľkosť tortovej, alebo koláčovej formy s priemerom zhruba 20 cm. Formu vyložíme jednou vyvaľkanou časťou cesta a popicháme ho vidličkou. Na cesto preložíme zliate hrušky (šťavu nevylievame, vypijeme, prípadne použijeme pri servírovaní!). Na hrušky položíme druhú časť vyvaľkaného cesta. Zbytky cesta môžeme použiť na dekoráciu koláčika.

  4. 4

    Pečieme na 180 °C asi 40 minút.

Diskusia k receptu