Hruškový koláč

Jemný hruškový koláč

Autor receptu: jewishfood

Tento koláčik som si vymyslela v období prebytku hrušiek. Je jednoduchý, rýchly a vynikajúci.

6
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou cesta. Prístrojom, alebo ručne, spracujeme preosiatu múku, štipku soli, studené maslo nakrájané na kocky a studenú vodu. Cesto vytvarujeme do gule a necháme aspoň 30 minút v chladničke odpočívať.
  2. Medzitým očistené hrušky nakrájame na kocky, zmiešame s cukrom, štipkou mletého čierneho korenia a ak chceme, zalejeme pohárikom brandy. Necháme oddýchnuť 30 minút.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na veľkosť tortovej, alebo koláčovej formy s priemerom zhruba 20 cm. Formu vyložíme jednou vyvaľkanou časťou cesta a popicháme ho vidličkou. Na cesto preložíme zliate hrušky (šťavu nevylievame, vypijeme, prípadne použijeme pri servírovaní!). Na hrušky položíme druhú časť vyvaľkaného cesta. Zbytky cesta môžeme použiť na dekoráciu koláčika.
  4. Pečieme na 180 °C asi 40 minút.