Domáca csabai saláma

pusta - fotkapusta, 28. februára 2011

Zabíjačkový čas už síce pomaly končí, avšak popularita týchto výrobkov je celoročná a dnes aj možnosť ich prípravy doma.

240 + 2 dni v chlade minút
príprava

Suroviny

10000 g, stredne tučné
220 g
100 g, lahôdková
20 g
15 g, - u nás rýchlosoľ Praganda
40 g
trocha podľa chuti
60 g, prelisovaný
15 g




Postup

  1. 1

    Mäso starostlivo zbavíme kostí, chrupaviek, koží, ciev, šliach, pokrájame na pásy a pomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi aj s pridaním konzervačnej soli , kuchynskej soli a ostatných korenín. Pomleté, osolené a okorenené mäso necháme 2 dni dozrieť na chladnom mieste.

  2. 2

    Potom plníme do širokých hovädzích čriev o dlžke 45 cm, na pevno - t. j. bez prítomnosti vzduchových bublín, aby nedošlo ku kazeniu mäsa za prítomnosti vzduchu. Na pevno zaviažeme aj druhý koniec salámy a hotové salámy odložíme na chladné a dobre vetrané miesto na niekoľko hodín.

  3. 3

    Salámy údime studeným dymom 2-3 dni a potom necháme zrieť ešte 2 mesiace zavesené na chladnom a dobre vetranom mieste.

Diskusia k receptu

pusta
marienka, soľ patrí medzi koreniny, teda na začiatku, ak chceš dopíšem to tam.
pusta
už som to dopísala aj pre tých, čo to nevedia, dakujem ti
puntodadino
Nieje tej papriky a cesnaku zalostne malo?Take klobasky sa robia v horach.Miesto papriky tam nakydaju c.korenie.
pusta
puntadaddadino, nemyslím, lebo toto je originálrecept pre salámu podľa názvu a nie na klobásu, recept na klobásu je tu tiež a tam je už pomer spomínaných surovín iný




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia