Zabíjačkový čas už síce pomaly končí, avšak popularita týchto výrobkov je celoročná a dnes aj možnosť ich prípravy doma.
príprava
Suroviny
10000 g, stredne tučné |
|
220 g |
|
100 g, lahôdková |
|
20 g |
|
15 g, - u nás rýchlosoľ Praganda |
|
40 g |
|
trocha podľa chuti |
|
60 g, prelisovaný |
|
15 g |
|
Postup
-
1
Mäso starostlivo zbavíme kostí, chrupaviek, koží, ciev, šliach, pokrájame na pásy a pomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi aj s pridaním konzervačnej soli , kuchynskej soli a ostatných korenín. Pomleté, osolené a okorenené mäso necháme 2 dni dozrieť na chladnom mieste.
- 2
Potom plníme do širokých hovädzích čriev o dlžke 45 cm, na pevno - t. j. bez prítomnosti vzduchových bublín, aby nedošlo ku kazeniu mäsa za prítomnosti vzduchu. Na pevno zaviažeme aj druhý koniec salámy a hotové salámy odložíme na chladné a dobre vetrané miesto na niekoľko hodín.
- 3
Salámy údime studeným dymom 2-3 dni a potom necháme zrieť ešte 2 mesiace zavesené na chladnom a dobre vetranom mieste.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu