Jemná bábovka plnená šľahačkou
mesačník Varecha, 6. októbra 2024
Foto: Kulinární studio Mafra
Bábovka a šľahačka, to je ideálna nedeľná kombinácia, čo poviete?
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
5 ks |
|
150 g |
|
100 g |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
štipka |
|
Šľahačka: | |
250 ml |
|
40 g |
|
Na vymastenie a vysypanie formy: | |
|
|
|
Postup
-
1
Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- 2
Cesto: Do veľkej misy nasypeme práškový cukor, pridáme zmäknuté maslo, dreň z vanilkového struku, šťavu a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Šľaháme alebo miešame, kým nevznikne nadýchaná pena.
- 3
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky postupne zapracujeme do maslovej peny.
- 4
Potom pomocou stierky zapracujeme múku striedavo so snehom. Hotové cesto nalejeme do formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- 5
Vychladnutú bábovku vyklopíme z formy. Opatrne zrežeme niekoľkocentimetrovú vrstvu zo spodnej strany a časť bábovky opatrne vydlabeme. Naplníme ju šľahačkou vyšľahanou s práškovým cukrom dotuha a priložíme odkrojenú spodnú časť.
- 6
Do šľahačky môžeme pridať trochu ovocného pyré, napríklad z černíc alebo z malín, čím bábovke dodáme osviežujúcu ovocnú chuť. Pred podávaním bábovku posypeme práškovým cukrom.
Tiež bábovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nebolo by jednoduchšie šlahačkou ozdobiť jednotlivé porcie bábovky?