Plnená bábovka
Plnená bábovka

Jemná bábovka plnená šľahačkou

Kulinární studio Mafra
mesačník Varecha, 6. októbra 2024
Jemná bábovka plnená šľahačkou
Foto: Kulinární studio Mafra

Bábovka a šľahačka, to je ideálna nedeľná kombinácia, čo poviete?

10
porcií
20 (+ chladenie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
5 ks
150 g
100 g
1/2 ks
1/2 ks
štipka
Šľahačka:
250 ml
40 g
Na vymastenie a vysypanie formy:




Postup

  1. 1

    Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.

  2. 2

    Cesto: Do veľkej misy nasypeme práškový cukor, pridáme zmäknuté maslo, dreň z vanilkového struku, šťavu a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Šľaháme alebo miešame, kým nevznikne nadýchaná pena.

  3. 3

    Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky postupne zapracujeme do maslovej peny.

  4. 4

    Potom pomocou stierky zapracujeme múku striedavo so snehom. Hotové cesto nalejeme do formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.

  5. 5

    Vychladnutú bábovku vyklopíme z formy. Opatrne zrežeme niekoľkocentimetrovú vrstvu zo spodnej strany a časť bábovky opatrne vydlabeme. Naplníme ju šľahačkou vyšľahanou s práškovým cukrom dotuha a priložíme odkrojenú spodnú časť.

  6. 6

    Do šľahačky môžeme pridať trochu ovocného pyré, napríklad z černíc alebo z malín, čím bábovke dodáme osviežujúcu ovocnú chuť. Pred podávaním bábovku posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia