Plnená bábovka
Jemná bábovka plnená šľahačkou
Autor receptu: redakcia
Bábovka a šľahačka, to je ideálna nedeľná kombinácia, čo poviete?
10 porcií |
20 (+ chladenie) minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Cesto: Do veľkej misy nasypeme práškový cukor, pridáme zmäknuté maslo, dreň z vanilkového struku, šťavu a nastrúhanú kôru
z polovice citróna. Šľaháme alebo miešame, kým nevznikne nadýchaná pena.
- Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky postupne zapracujeme do maslovej peny.
- Potom pomocou stierky zapracujeme múku striedavo so snehom. Hotové cesto nalejeme do formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- Vychladnutú bábovku vyklopíme z formy. Opatrne zrežeme niekoľkocentimetrovú vrstvu zo spodnej strany a časť bábovky opatrne vydlabeme. Naplníme ju šľahačkou vyšľahanou s práškovým cukrom dotuha a priložíme odkrojenú spodnú časť.
- Do šľahačky môžeme pridať trochu ovocného pyré, napríklad z černíc alebo z malín, čím bábovke dodáme osviežujúcu ovocnú chuť. Pred podávaním bábovku posypeme práškovým cukrom.