Jemná a voňavá perníková roláda s gaštanovým krémom
Ja a rolády veľmi nie sme kamarátky - takmer vždy mi praskne, preto ich ani veľmi nepečiem. Tentoraz som sa zapojila do roládovej Zobraziť celý popisJa a rolády veľmi nie sme kamarátky - takmer vždy mi praskne, preto ich ani veľmi nepečiem. Tentoraz som sa zapojila do roládovej výzvy v jednej FB skupine a čuduj sa svete, podarila sa - nepraskla a dokonca je to najkrajšia roláda, ktorá sa mi kedy podarila... A aj veľmi chutná a voňavá.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 4 ks (žĺtky a bielky zvlášť) |
|
| 80 g |
|
| 70 g |
|
| 50 g |
|
| 1 ČL |
|
| štipka |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 PL preosiate |
|
| Krém: | |
| 250 g |
|
| 450 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| Na ozdobu: | |
| podľa potreby (strúhaná) |
|
| podľa potreby |
|
| 50 g |
|
| Na potretie: | |
| (alebo iný) |
|
Postup
-
1
Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli a s hnedým cukrom na tuhší sneh. Žĺtky vyšľaháme s medom na hustú penu. Múku zmiešame s kakaom, škoricou, perníkovým korením a práškom do pečiva. Do múčnej zmesi postupne zašľaháme žĺtkovo-medovú zmes a nakoniec jemne vmiešame postupne sneh z bielkov.
- 2
Pekáč (použila som klasický veľký pekáč, ktorý býva súčasťou rúry) vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme cesto a v rúre zohriatej na 190 °C pečieme 9-10 minút (treba si strážiť, pretože každá rúra pečie inak). Upečené cesto vyberieme z rúry, preložíme na pocukrovanú čistú utierku, zavinieme a necháme zavinuté 5 minút. Potom rozvinieme, odstránime papier na pečenie (pozor cesto je jemné - treba opatrne) a znovu zavinieme a necháme vychladnúť.
- 3
Na krém v robote vymixujeme mascarpone s rozmrazeným gaštanovým pyré, cukrom a rumom. Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme džemom - mne sa najviac hodí k chuti gaštanového pyré pomarančový džem - dnes som si robila svoj domáci (400 g dužiny z pomarančov, 200 g krupicový cukor /pol biely, pol trstinový/, škorica, badián, vanilkový lusk + nakoniec kvapku pomarančového likéru Cointreau a 2 kvapky esenciálneho oleja wild orange), na džem rozotrieme väčšiu časť krému (časť necháme na potretie rolády zvonku), zavinieme, potrieme vrch a dáme stuhnúť do chladu. Ozdobíme podľa vlastného vkusu - ja som z gaštanového pyré urobila guľky, ktoré som obalila v čokoládovej ryži, postrúhala som bielu čokoládu a použila som kúsky pomaranča a mätové lístky.
- 4
Roláda je jemnučká, voňavá a lahodná.
Tiež perníková roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Odskúšané zatiaľ nemám (chystám sa) - ale keďže sa pečú aj čisto orechové rolády (cesto), tak si myslím že áno.
V poslednej dobe som si obľúbila chuť gaštanového pyré a v kombinácii s voňavou perníkovou piškótou to bola veľmi lahodná kombinácia.
Nepomohlo by pred použitím papier trochu "prebehnúť" štetcom namočeným v oleji? Ja niekedy používam papier na pečenie opakovane a mám skúsenosť, že z mastného sa niektoré cestá ľahšie odlepujú. A v časoch mojej mladosti sme vlastne ani takéto vymoženosti, ako je papier na pečenie ani nemali. Moja mama používala na pečenie rolády hárok papiera, v ktorom sa predávali zabalené sucháre. Pomastila ho a fungovalo to:)
Ďakujem za tip!❤️
Cukor sa pridáva do bielkov pri šľahaní snehu, vypadlo mi to z receptu a nevšimla som si toho :-(
Súhlasím, že cesto je po upečení jemné a papier treba dávať dolu opatrne. Možno by pomohlo papier pred pečením pomastiť ... ja som sa vždy spolieham na to, že papier na pečenie je dostatočne "mastný".
Som rade, že sa ti recept páči. Ja mám veľmi rada tieto voňavé koláčiky ... bola naozaj výborná.
Vieš to tam dopísať, prosím? Chcem si uložiť recept. Nech to tam je napísané, keď ju niekedy budem piecť znova. Fakt je vynikajúca :-)
Skúšala som, žiaľ stále nie je možné vstúpiť do starších pridaných receptov a upraviť ich. Možno redakcia by vedela urobiť úpravu ???
@theflyingbaker
Dobrý deň, v 1. bode postupu sme doplnili cukor do snehu.
Ďakujem ;-)