Jednoduchý jablkovo-pudingový koláč fotorecept
Foto: cesminaz
Šťavnaté jablká v kombinácii so sladkým vanilkovým pudingom v krehkom ceste :-) Verte, že takúto dobrotu neodmietne ani návšteva.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
1 bal. (15 g) |
|
2 štipky |
|
2 bal. |
|
Plnka 1: | |
7-8 ks |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1-2 KL |
|
Plnka 2: | |
2 bal. |
|
1 l |
|
podľa chuti |
|
Okrem toho: | |
|
|
Na potretie: | |
1 ks malé |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Asi 2 hodiny vopred som uvarila puding podľa návodu, osladila ho podľa našej chuti a hneď po uvarení som ho ešte taký horúci zakryla kuchynskou fóliou. Fólia sa má dotýkať rovno pudingu, sedieť na ňom. To preto, aby vrch pudingu pri chladnutí neobschol a aj puding zostane celkovo po vychladnutí krémovejší:-) Nechala som ho takto vychladnúť, ale nie celkom, musí byť ešte trocha teplý. Následne som ho preliala do misky a metličkou dobre premiešala, nech je pekný hladký :-)
-
2
Na cesto dáme do misky obe múky, cukor, soľ, kypriaci prášok a dobre to premiešame lyžicou. Potom pridáme vajíčka, polotekuté maslo a vypracujeme jemné, mastné, pomerne mäkké cesto. Je to vlastne ako cesto na pité :-) Cesto necháme 15 minút odpočívať.
-
3
Zatiaľ si rozohrejeme rúru a pripravíme aj jablkovú plnku. Ja som si už dopredu očistila jablká, z ktorých som teraz vlastne len 5 postrúhala na hrubo a ostatné pokrájala na kocky. Pridala cukor, škoricu, puding v prášku a dobre premiešala.
-
4
Oddýchnuté cesto prekrojíme na dve časti tak, aby tá spodná časť cesta bola väčšia než tá vrchná. Čiže jedna nech je niečo cez pólku :-) Najprv si vyvaľkáme to väčšie cesto, a to na o niečo väšie než je náš plech, aby malo dookola aspoň 1cm vysoký okraj. Cesto prenesieme pomocou valčeka na plech s papierom a popicháme zopár krát vidličkou. Môj plech má veľkost 28x38 cm.
-
5
Následne posypeme cesto najprv trochou strúhanky, rozdelíme rovnomerne jablká a aj tie posypeme trochou strúhanky (cca 1/2 dl) - to aby sa puding a jablká počas pečenia ani náhodou nezmiešali :-) Napokon vylejeme a pekne zahladíme na jablká puding. Zakryjeme celé s druhým cestom, ktoré sme si tiež vyvaľkali. Natrieme vajcom vyšľahaným s mliekom, popicháme vrch zopár krát vidličkou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 45 minút. Po upečení necháme niekoľko hodín poriadne vychladnúť.
-
6
Jablková plnka a puding zostali krásne oddelené. Koláčik je veľmi chutný, cesto krehké :-) Verím, že si na ňom pochutí nielen rodinka, ale aj návšteva.
-
7
Dobrú chuť :-)
Podobný len , som tu videla , ano je ich veľa takých . Tvoj je isto dobrý ako aj ostatné tvoje koláčiky .
Som rada, že koláčik chutil🙂 Vdaka za odozvu.
Ono zbytočne sa rozpisujete pri postupe (napr. to o pudingu so šupkou navrchu je úplne zbytočné), nemáte presné ingrediencie…