Jednoduché francúzske zemiaky po našom fotorecept
Foto: sracz
Vaše domácnosti, s úctou myslím na všetky patriace veľaváženej obci Varecha.sk, určite vládnu aj týmto, všeobecne uznávaným receptom. Napriek obrovským horúčavám sme sa rozhodli Zobraziť celý popisVaše domácnosti, s úctou myslím na všetky patriace veľaváženej obci Varecha.sk, určite vládnu aj týmto, všeobecne uznávaným receptom. Napriek obrovským horúčavám sme sa rozhodli aj pre náš, tentoraz „AZ-variant“. Okrem dvojkombinácie, hustá kyslá smotana a „šlahetka (šľahačková smotana v starokošickom dialekte)“ sme si chuť efektu výsledného diela zvýšili aj „kvašákmi“, ktoré dozreli pod slnkom Peorie. Pridal som k nim aj kolieska mrkvy a farebné papriky. Cesnak sme schrúmali iba tak, priebežne.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 200 - 1 500 g |
|
320 - 350 g (jednoduchá) |
|
6 - 8 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
250 - 333 g |
|
120 - 150 ml |
|
podľa možností |
|
Postup
-
1
vstupná zostava „s úsmevom“
-
2
zapekaciu misu, ja som tentoraz použil oválnu z anglického porcelánu, som vymazal zmäknutým maslom a vysypal jemnou pečivovou preosiatou strúhankou; na dno som rozložil prvú vrstvu „diskov“ zemiakov uvarených v šupke, kolieska vajíčok na tvrdo a pokrájanej „polskej kielbasy“ (o jej „kvalite“ mám svoj, he-he-he, názor, ale na tento účel je vhodná, lebo ju dochutia ostatné ingrediencie), pokryl niekoľkými KL kyslej smotany a jemne „poprášil“ soľou
-
3
podobne som pokračoval druhou i treťou vrstvou, pokiaľ ich bude viac nevadí, hlavné je, že poslednú bude tvoriť vrstva „čistých“ zemiakov, ktorú som posypal čerstvo mletým čiernym korením a zalial malým balením šľahačkovej smotany,
-
4
plnú misu som premiestnil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a za 69´
-
5
bolo „zlato-žlté dielo“ pripravené
-
6
na servírovanie; s „kvašákmi“ a ostatnými prvkami fľaše, v ktorej kysli, nám veľmi chutilo!
Má to potom chrumkavú kôrku.
Aj ja dávam do smotany surové vajíčko, ale nemusí byť.