Jedlá dekorácia
Jedlá dekorácia

Jedlá koralová čipka fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 25. februára 2021
Jedlá koralová čipka (fotorecept)
Foto: siuuu

Dnes nepridávam tradičný recept, ale recept na efektnú jedlú dekoráciu. Viac receptov na: www.dobrotynatanieri.blogspot.com

2-3
porcie
10 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 g
25 g
 štipka
5 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do misky si odvážime jednotlivé suroviny. Dobre premiešame metličkou. Moja prvá verzia bola bez farby - ak chcete farebný koral, pridajte 1-2 kvapky potravinárskej farby. Ak chcete sladkú verziu, pridajte trocha práškového cukru (sladkú verziu nemám zatiaľ odskúšanú).

    Jedlá koralová čipka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Panvicu - ja som použila s nepriľnavým povrchom - rozpálime, musí byť ozaj horúca. Nemastíme - použijeme suchú panvicu. Na horúcu panvicu do stredu nalejeme časť cestíčka a hneď stiahneme plameň na minimum. Zo začiatku to dosť prská, postupne prskanie ustane. Je potrebné počkať až pokiaľ oddelený olej úplne prestane bublinkovať, mne to trvalo asi 2-3 minúty.

    Jedlá koralová čipka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď olej prestal bublinkovať, plochou naberačkou koral opatrne podoberieme a dáme na čistú papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk. Postup následne opakujeme - panvicu vytrieme papierovou utierkou úplne do sucha, rozpálime, nalejeme dalšiu časť cestíčka (predtým premiešame metličkou), stiahneme plameň, počkáme pokiaľ olej prestane bublinkovať, vyberieme... a tak dookola, podľa toho koľko kusov budete robiť. Ja som druhý kúsok prifarbila kvapkou červenej potravinárskej farby.

    Jedlá koralová čipka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som dekorovala iba mäsko. Samotný "koral" je chutný - jemne slankavý a extra chrumkavý. A je veľmi krehký, treba ho nechať úplne vychladnúť, tesne po upečení sa ľahko zlomí.

    Jedlá koralová čipka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept na vytvoření ozdoby. Pokrok hýbe světem. Světem ozářeným světly ramp. Tvaruješ do požadovaného útvaru chladné? To nepraskne, když zakrojíš... ? Mně by ruply nervy nejspíš dřív než bych chtěla zdobit. Na sladké zdobení ide aj štipka cukru? hmm
45678
Zuzka, ja som Ta síce už za čipku pochválila, dokonca sa mi podarilo 2x :-)), no nedá mi, aby som neurobila opäť aj tu. Šikovná, pracovitá a štedrá, odovzdáva svoje vedomosti, skúsenosti. Pozdravujem:-)
siuuu
@haji (25.2.2021 14:41)

Milá @haji - tvarovať sa žiaľ nedá - jedine rozlomiť - je veľmi krehká, alebo použiť celý menší kus. Po úplnom vychladnutí (napríklad cez noc) sa mi zdá kúsok ale ozaj iba kúsok pevnejší.
1x haji
siuuu
@45678 (25.2.2021 16:02)

Ďakujeeeem ... veľmi si vážim všetky milé komentáre, ja sa rada podelím o skúsenosti .. tiež sa rada učím nové veci ;-)
1x 45678
siuuu
@dvorka (25.2.2021 12:33)

Je to veľmi jednoduché, za pár minút hotové, takže smelo do toho ;-)
haji
@siuuu (25.2.2021 19:06)
Děkuji za odpověď, jsi šikovná a máš trpělivost nejen s recepty, ale i s dotazy. Díky za tvá sdílení, ve tvých receptech najdu vždy něco nového, zajímavé, neotřelého a krásná fota. Jsi velmi šikovná a tvořivá!
betka11
Krásna ozdoba jedla, mňa hneď napadlo ako urobiť malé kúsky, či rozdeliť a zdobiť koláčiky.
1x siuuu