Jaternicová kaša

danculka - fotkadanculka, 4. januára 2012
Jaternicová kaša
Foto: danculka

Pre svoju potrebu urobíme len z krupov a nedávame do čriev,ale do sáčkov a mrazíme a potom používam ,ako polotovar,,,

120 minút
príprava

Suroviny

2000 g ,plúca,. pečeň,slezina
300 g
2000 g
500 g
1000 g ,mäsko prerastané/odrezky/
300 g zapečená
podľa svojej chuti ,korenie čierne,majorán,ml.zázvor
500 g varené
1hlávka




Postup

  1. 1

    Mäso.kože sa dájú variť ,do mäkka,krupy sa potom uvaria vo vode z mäsa a koží, nechajú sa chladiť,zatial na bravčovej masti upražíme cibuľu a potom všetko pomelieme do krupov,cibuľu upražemú,mäso uvarené,kože a upraženú krv pomelieme do jemna a pridáme podľa svojej chuti soľ, korenie,majorán,ml.zázvor ,pretlačený cesnak a všetko ručne premiešame viackrát...vychladenú pobalíme do sáčkov a dáme do mrazničky,ja som dnes vybrala a upiekla,podávala som so zemiakmi a čalamádou....dobrú chuť...

Diskusia k receptu

marcy
@danculka ,fňuk nemáme túto sezónu ....zbožňujem k domácemu chlebíku,alebo so zemiakmi a kapustičkou na obed,mňam :o)
fujchujcinan
No ale toto..hurky mi veľmi chutia a keď sú v čreve, tak mi to pripadá také strašne nehygienické. Tá kaša mi je veľmi sympatická.
danculka
Mne to nepripadá v čreve nehygienické,lebo viem že tie črevá periam ja,ale už nezabíjame tak toto si robím,len tak pre chuť,krv,ktorú tam dávam,tak dostanem od kamošky a ostatné v mäsne ha,ha,ha,...díky za komenty...
rea1
len kde vziat krv a necedit z vlastnej ruky? :-((((( kedysi sa aspon v konzervach predavala ale to som nevidela uz hadam od revolucie, ak nie dlhsie. fnuk, fnuk.
danculka
Tak ja som sa obzerala po svete a v ČR som v konzerve krv dostala,ale bolo to tak pred dvomi rokmi,poobzerám sa teraz,dík za komenty...
dajda
Jaternicovú kašu,ked sme robievali zabíjačkové hody,tak som aj ja dávala do sáčkov zamraziť.No krv sme nedávali.....naši rodičia áno a robili sme s ryžou aj ked krúpky má rada.
danculka
Sú oblasti,kde krv nedávajú,jedla som aj tie,chutili:)))))))))
marianne69
mnaam,este mam domace jaternicky,ale som rada,ze si tu receptik pridala,hadam raz....ale bez krve,lebo neviem,kde by som ju splasila..
izabella929
@Dancu ľka, mám v mrazáku zo zabíjačky, ale kervavničky nerobíme..nejak sme sa týmto smerom neinšpirovali..keď za zabíja, krv zbierajú chlapi do nádoby, ale sa z nej urobia raňajky pre zúčastnených na zabíjačke...na masti opražíme cibuľu a pridám krv, soľ, korenie, cesnak a upražíme ju..kým sa pečie krv, očistíme zo 3 zemiaky, uvaríme popučíme a zmiešame s upraženou krvou a podávame s uhorkou...
danculka
Ako dievča som to mala rada,aj keď sa rezali husky,tiež sa to na popraženej cibuľke upražila aj krv a to bola delikatesa...super, díky za skúsenosť....
zuzliak
toto je fakt pokusenie, Danculka- ja velmi lubim jaternicky a uz som ich taaaaaaaaaaaaaaaaak daaaaaaaaaaaaaaaaaavno nejedla ;) Sikulka si, vyzeraju zvodne :)
havino
diky za recept, ja mam kašu robiť v pláne už dlhšiu dobu, už pred sviatkami som chcela, mam predstavu, myslim,že by som vedela ako na to, mali sme zabíjačky každy rok u rodičov, len rodičov už nie to, nie to ani jaternic, lenže k tej krvi sa neviem dostať , aj mi jeden slubil a stale nič, ukladam,ak by mi bolo treba pozrieť do receptu
havino
zabudla som, ja dam aj ryžu, pol na pol s krupkami, tak sme robievali
danculka
Aj u nás sa tak robilo 1:1,ale teraz som robila takto....
dajanca
áno aj u nás sa kombinovala ryža s krúpami... čo sa u nás nerobilo, boli žemľové krvavničky, ale veľmi mi to chutilo... narobila si mi zabíjačkové chute... :-)
babkamt
Boli časy , keď sme aj my chovali svine. Robili sme nie len biele jaternice , ale aj krvavničky a žobrácku kašu. Tú mám rada s chlebíkom a uhorkou.Aj by som urobila , no problémom je zohnať krv. Voľakedy sa dala zohnať aj na družstve. Narobila si nám chúťky.
danculka
Niekto volá tieto,že sú krvavničky,ale@dajanca ,môžeš povedať,čo sú pravé krvavničky,mne to tiež strašne chutí,ale u nás sa to nerobievalo,tak to neviem,ale kolegyňa to niekedy nosievala a mne to veľmi chutilo,čo si pamätám,že sa nakrájané žemle zaliali krvou a podochucovalo sa to koreninami a ešte čosi ,a dávalo sa to do čriev a už potom si pamätám,len upečené...Ha,ha,ha,
tinca
mňam, strašne kašu ľúbim kedysi sme si ju robili s maminou doma,lebo sa dala kúpiť krv v konzerve. Neviem ako je to dnes. Na vianočných trhoch som si dala a bola výborná.
evicka63
danculka keďže bývaš v okr. ZH nemal by byť problém zájsť do mäsiarsne (M.L.) v meste a objednať si ju tam. My to bežne pre zákazníkov robíme, keď nás o to zákazník poprosí veď má vlastný bitúnok tak nevidím v tom problém.
danculka
Myslým,že je to mäsna Pod vrškami,alebo B.B pri stanici,až je to ona tak dík za tip,poprosím....
dorisa
Zajtra idem piecť jaternice, tak si pozeram recepty a naraz som natrafila na tento tvoj....a kde som bola, ked si ho pridávala? hmmmm???
Mňam, robíš chute. @evicka63 , a ty si žiarčanka??
danculka
Nie,ale zrejme pozná mäsnu Pod vŕškami a hlavne mäsiara,lebo ona je ZV




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia