Foto: zirafninka1
Suroviny
Cesto : | |
250 g |
|
100 g |
|
40 g |
|
8 g |
|
štipka |
|
125 g |
|
1 ks |
|
Náplň: | |
500 g čerstvé |
|
50 g |
|
3 PL |
|
trocha |
|
1 tyčinka |
|
Poleva: | |
200 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, kakao a štipku soli. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kúsočky. Premiešame "na mrveničku". Pridáme vajce a krátko zapracujeme. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút.
-
2
Cesto rozvaľkáme, prenesieme do koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie.
-
3
Prekryjeme ďalším kusom papiera na pečenie, zasypeme strukovinou alebo retiazkou na pečenie (tzv. slepé pečenie) a v rúre vyhriatej na 180 C pečieme 10 minút.
-
4
Papier so strukovinou zložíme a cesto dopečieme ďalších 10 minút.
-
5
Jahody odstôpkujeme, umyjeme.
-
6
Jahody rozmixujeme (možeme aj precediť) a pridáme cukor.
-
7
3 PL citrónovej štavy, 3 PL jahodového pyré a cca 3 PL vody dáme do malého hrnca, pridáme natrhanú agarovú tyčinku. Necháme 20 minút bobtnať. Po 20 minútach na miernom ohni varíme, kým sa agar nerozpusti. K agarovej tekutine pridávame za stáleho miešania jahodové pyré (asi 5 PL), aby sa hmota nezrazila. Potom pridáme aj zvyšok jahodového pyré. Dobre premiešame.
-
8
Tuhnúce želé nalejeme na upečený koláčový korpus. Necháme úplne stuhnúť.
-
9
Smotanu zohrejeme. Odstavíme. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Necháme asi 1 minútu stáť, potom rozmiešame do hladkého krému. Navrstvíme na jahodové želé.
-
10
Inšpirované receptom zo stránky http://www.socook.net .
Recept sa velmi paci aj mne. Rada ho vyskusam.