Jahodový koláč (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, kakao a štipku soli. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kúsočky. Premiešame "na mrveničku". Pridáme vajce a krátko zapracujeme. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút.
  2. Cesto rozvaľkáme, prenesieme do koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie.
  3. Prekryjeme ďalším kusom papiera na pečenie, zasypeme strukovinou alebo retiazkou na pečenie (tzv. slepé pečenie) a v rúre vyhriatej na 180 C pečieme 10 minút.
  4. Papier so strukovinou zložíme a cesto dopečieme ďalších 10 minút.
  5. Jahody odstôpkujeme, umyjeme.
  6. Jahody rozmixujeme (možeme aj precediť) a pridáme cukor.
  7. 3 PL citrónovej štavy, 3 PL jahodového pyré a cca 3 PL vody dáme do malého hrnca, pridáme natrhanú agarovú tyčinku. Necháme 20 minút bobtnať. Po 20 minútach na miernom ohni varíme, kým sa agar nerozpusti. K agarovej tekutine pridávame za stáleho miešania jahodové pyré (asi 5 PL), aby sa hmota nezrazila. Potom pridáme aj zvyšok jahodového pyré. Dobre premiešame.
  8. Tuhnúce želé nalejeme na upečený koláčový korpus. Necháme úplne stuhnúť.
  9. Smotanu zohrejeme. Odstavíme. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Necháme asi 1 minútu stáť, potom rozmiešame do hladkého krému. Navrstvíme na jahodové želé.
  10. Inšpirované receptom zo stránky http://www.socook.net .