Jahodový koláč (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Postup
- Cesto: Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, kakao a štipku soli. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kúsočky. Premiešame "na mrveničku". Pridáme vajce a krátko zapracujeme. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút.
- Cesto rozvaľkáme, prenesieme do koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie.
- Prekryjeme ďalším kusom papiera na pečenie, zasypeme strukovinou alebo retiazkou na pečenie (tzv. slepé pečenie) a v rúre vyhriatej na 180 C pečieme 10 minút.
- Papier so strukovinou zložíme a cesto dopečieme ďalších 10 minút.
- Jahody odstôpkujeme, umyjeme.
- Jahody rozmixujeme (možeme aj precediť) a pridáme cukor.
- 3 PL citrónovej štavy, 3 PL jahodového pyré a cca 3 PL vody dáme do malého hrnca, pridáme natrhanú agarovú tyčinku. Necháme 20 minút bobtnať. Po 20 minútach na miernom ohni varíme, kým sa agar nerozpusti. K agarovej tekutine pridávame za stáleho miešania jahodové pyré (asi 5 PL), aby sa hmota nezrazila. Potom pridáme aj zvyšok jahodového pyré. Dobre premiešame.
- Tuhnúce želé nalejeme na upečený koláčový korpus. Necháme úplne stuhnúť.
- Smotanu zohrejeme. Odstavíme. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Necháme asi 1 minútu stáť, potom rozmiešame do hladkého krému. Navrstvíme na jahodové želé.
- Inšpirované receptom zo stránky http://www.socook.net .