Jahodové rezy fotorecept

malinka711 - fotkamalinka711, 15. júna 2011

Tohto roku sa nám výnimočne urodilo veľa jahôd, a tak som sa rozhodla, že to využijem ...

10
porcií
30 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškótové cesto:
3 ks
75 g
1 PL
40 g rozpustené
60 g
Biela náplň:
4 ks
150 g alebo jogurt
150 g
z 1 ks
30 g
20 ml (taliansky citrónový likér)
100 ml
Jahodové pyré:
750 g
2 PL
2 PL
6 plátkov




Postup

  1. 1

    Žítky s cukrom vyšľaháme dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Tretinu masla rozpustíme a pridáme do tuhého snehu. Zvyšok odložíme. Múku zmiešame s kakaom a postupne primiešame do žítkovej zmesi s cukrom. Pridáme sneh s maslom a premiešame. Dno bochníkovej formy vyložíme papierom na pečenie a vyplníme cestom, ktoré rovnomerne rozotrieme po celej ploche. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Po upečení cesto vyklopíme a necháme vychladnúť.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si bielu náplň: Želatínu namočíme do studenej vody. Kyslú smotanu s tvarohom, citrónovou kôrou a cukrom vymiešame dohladka. Vyžmýkanú želatínu rozpustíme na miernom ohni v Limoncellu. Odstavíme a do teplej vmiešame najprv lyžicu tvarohovej hmoty, potom vmiešame aj zvyšok. Nakoniec vyšľaháme šľahačkovú smotanu a primiešame do náplne.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutú formu vystelieme potravinárskou fóliou, nahneme ju a nalejeme do nej pripravenú zmes. Necháme stuhnúť v chladničke ale dávame pozor, aby forma ostala nahnutá inak by nevznikla strieška.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jahody rozdelíme tak, aby ostali aj na ozdobu a na obloženie cesta. Na pyré vyberieme skôr tie menšie, umyjeme ich a očistíme. Umyté jahody spolu s práškovým cukrom a citrónovou šťavou rozmixujeme na pyré.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ namočíme červenú želatínu a rozpustíme ju na miernom ohni. Pyré zmiešame so želatínou.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z formy vyberieme stuhnutú tvarohovú striešku a opäť ju vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno formy uložíme vychladnuté cesto.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polejeme ho jahodovým pyré. Na to poukladáme vrstvu jahôd a opäť ich zalejeme jahodovým pyré tak, aby nám ostala ešte polovica na vrchnú vrstvu.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na to uložíme tvarohový trojuholník, ktorý z oboch strán obložíme jahodami prekrojenými na polovicu a zalejeme to zvyšným jahodovým pyré.(Mne sa bohužiaľ podarilo vyklopiť trojuholník naopak, lebo zrejme nebol dostatočne stuhnutý. Dúfam, že Vám sa to nestane a vznikne Vám pekná strieška.) Necháme min. 3 hodiny stuhnúť v chladničke.

    Jahodové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môj tip: Jahodové pyré radšej najprv ochutnajte, lebo ak použijete kyslejšie jahody mohlo by to byť málo sladké.

Diskusia k receptu

zzdravo
dnes kolegynka priniesla nieco podobne, len v tortovej forme a malinove, takychto dobrotok nikdy nie je dost :)))
yohanka2
kolacik vyzera velmi pekne a urite aj superkovo chutil...vyskusam...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia