Jahodové rezy (fotorecept)

Autor receptu: malinka711

Tohto roku sa nám výnimočne urodilo veľa jahôd, a tak som sa rozhodla, že to využijem ...

10
porcií
30 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žítky s cukrom vyšľaháme dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Tretinu masla rozpustíme a pridáme do tuhého snehu. Zvyšok odložíme. Múku zmiešame s kakaom a postupne primiešame do žítkovej zmesi s cukrom. Pridáme sneh s maslom a premiešame. Dno bochníkovej formy vyložíme papierom na pečenie a vyplníme cestom, ktoré rovnomerne rozotrieme po celej ploche. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Po upečení cesto vyklopíme a necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si bielu náplň: Želatínu namočíme do studenej vody. Kyslú smotanu s tvarohom, citrónovou kôrou a cukrom vymiešame dohladka. Vyžmýkanú želatínu rozpustíme na miernom ohni v Limoncellu. Odstavíme a do teplej vmiešame najprv lyžicu tvarohovej hmoty, potom vmiešame aj zvyšok. Nakoniec vyšľaháme šľahačkovú smotanu a primiešame do náplne.
  3. Vychladnutú formu vystelieme potravinárskou fóliou, nahneme ju a nalejeme do nej pripravenú zmes. Necháme stuhnúť v chladničke ale dávame pozor, aby forma ostala nahnutá inak by nevznikla strieška.
  4. Jahody rozdelíme tak, aby ostali aj na ozdobu a na obloženie cesta. Na pyré vyberieme skôr tie menšie, umyjeme ich a očistíme. Umyté jahody spolu s práškovým cukrom a citrónovou šťavou rozmixujeme na pyré.
  5. Zatiaľ namočíme červenú želatínu a rozpustíme ju na miernom ohni. Pyré zmiešame so želatínou.
  6. Z formy vyberieme stuhnutú tvarohovú striešku a opäť ju vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno formy uložíme vychladnuté cesto.
  7. Polejeme ho jahodovým pyré. Na to poukladáme vrstvu jahôd a opäť ich zalejeme jahodovým pyré tak, aby nám ostala ešte polovica na vrchnú vrstvu.
  8. Na to uložíme tvarohový trojuholník, ktorý z oboch strán obložíme jahodami prekrojenými na polovicu a zalejeme to zvyšným jahodovým pyré.(Mne sa bohužiaľ podarilo vyklopiť trojuholník naopak, lebo zrejme nebol dostatočne stuhnutý. Dúfam, že Vám sa to nestane a vznikne Vám pekná strieška.) Necháme min. 3 hodiny stuhnúť v chladničke.
  9. Môj tip: Jahodové pyré radšej najprv ochutnajte, lebo ak použijete kyslejšie jahody mohlo by to byť málo sladké.