Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový zákusok

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ kaviarne Suncafé v Bratislave–Petržalke, 17. apríla 2021
Jablkový zákusok
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
125 g
125 g
1/2 bal.
75 g
75 g
Plnka:
50 g (100 %)
300 g
100 g ( 35 %)
50 g
200 g (odroda Granny Smith)
1 bal.




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vymiešame mixérom, postupne pridáme vodu, olej a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do cesta potom ručne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

  2. 2

    Cesto vylejeme do formy s priemerom 24 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 35 minút, špajdľou vyskúšame, či je už cesto upečené.

  3. 3

    Plnka: Jablká očistíme, pokrájame, podusíme s troškou vody domäkka a rozmixujeme na pyré (časť pyré si odložíme na dozdobenie zákusku). Všetky suroviny na plnku spolu vyšľaháme.

  4. 4

    Pripravíme cukrový rozvar z vody a cukru v pomere 1 : 1, do ktorého môžeme pridať aj rôzne koreniny, napr. bobkový list, klinčeky, badián, škoricu, vanilkový struk, kôru z citróna či pomaranča. Cesto pokvapkané rozvarom je vláčnejšie a má zaujímavejšiu chuť.

  5. 5

    Upečený vychladnutý korpus rozrežeme, cesto pokvapkáme sirupovým rozvarom. Rozrezaný korpus spojíme krémom, ktorý natrieme aj na vrchnú časť korpusu. Dozdobíme odloženým jablkovým pyré. Zákusok necháme aspoň dve hodiny odstáť.

Diskusia k receptu

beliana
Co je bergamotova stava? Kedysi bol taky caj...stavu nepoznam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia