Jablkový zákusok

Jablkový zákusok

Autor receptu: redakcia

35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky s cukrom vymiešame mixérom, postupne pridáme vodu, olej a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do cesta potom ručne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Cesto vylejeme do formy s priemerom 24 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 35 minút, špajdľou vyskúšame, či je už cesto upečené.
  3. Plnka: Jablká očistíme, pokrájame, podusíme s troškou vody domäkka a rozmixujeme na pyré (časť pyré si odložíme na dozdobenie zákusku). Všetky suroviny na plnku spolu vyšľaháme.
  4. Pripravíme cukrový rozvar z vody a cukru v pomere 1 : 1, do ktorého môžeme pridať aj rôzne koreniny, napr. bobkový list, klinčeky, badián, škoricu, vanilkový struk, kôru z citróna či pomaranča. Cesto pokvapkané rozvarom je vláčnejšie a má zaujímavejšiu chuť.
  5. Upečený vychladnutý korpus rozrežeme, cesto pokvapkáme sirupovým rozvarom. Rozrezaný korpus spojíme krémom, ktorý natrieme aj na vrchnú časť korpusu. Dozdobíme odloženým jablkovým pyré. Zákusok necháme aspoň dve hodiny odstáť.