Jablkový zákusok
Jablkový zákusok
Autor receptu: redakcia
Postup- Žĺtky s cukrom vymiešame mixérom, postupne pridáme vodu, olej a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do cesta potom ručne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
- Cesto vylejeme do formy s priemerom 24 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na
pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 35 minút, špajdľou vyskúšame, či je už cesto upečené.
- Plnka: Jablká očistíme, pokrájame, podusíme s troškou vody domäkka a rozmixujeme na pyré (časť pyré si odložíme na dozdobenie zákusku). Všetky suroviny na plnku spolu vyšľaháme.
- Pripravíme cukrový rozvar z vody a cukru v pomere 1 : 1, do ktorého môžeme pridať aj rôzne koreniny, napr. bobkový list,
klinčeky, badián, škoricu, vanilkový struk, kôru
z citróna či pomaranča. Cesto
pokvapkané rozvarom je vláčnejšie a má zaujímavejšiu chuť.
- Upečený vychladnutý korpus rozrežeme, cesto pokvapkáme sirupovým rozvarom. Rozrezaný korpus spojíme krémom, ktorý natrieme aj na vrchnú časť korpusu. Dozdobíme odloženým jablkovým pyré. Zákusok necháme aspoň dve hodiny odstáť.
|