Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový zákusok s mascarpone fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 18. septembra 2021
Jablkový zákusok s mascarpone (fotorecept)
Foto: Olinecka

Upiekla som jednoduchý svieži jablkový zákusok s mascarpone. Pre inšpiráciu si pozrite recept, pokiaľ máte radi jablkové koláčiky, tento nesklame.

30 ks
porcií
55 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
300 g
200  g
1 bal.
125 ml
125 ml teplé
1 bal.
Jablková plnka:
3-4 ks väčšie, nastrúhané
2 bal.
3 PL
500 ml
Dokončenie:
300-400 ml (33 %)
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto, plnku + džús jablkový.

    Jablkový zákusok s mascarpone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, postupne pridávame striedavo teplé mlieko a olej. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta.

  3. 3

    Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 - 25 minút do zlatista.

    Jablkový zákusok s mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle do misy. V hrnci skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme nastrúhané jablká. V troche džúsu rozhabarkujeme Zlatý klas, zbytok džúsu prilejeme k jablkám a dusíme 4-5 minút.

    Jablkový zákusok s mascarpone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zlatý klas vlejeme do jabĺk a uvaríme hustý jablkový krém, ktorý mierne vychladíme občasným premiešaním. Upečený korpus po bokoch upravíme.

    Jablkový zákusok s mascarpone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablkovú plnku nanesieme na korpus. Smotanu s mascarpone vyšľaháme do tuha a navrstvíme na jablkovú plnku. Zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky.

    Jablkový zákusok s mascarpone (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

mojaskolapecenia
Och, vyzerá úžasne a keď si predstavím tie chute spolu... zaujalo ma, že sa skaramelizuje cukor a potom sa pridajú jablká. Znie to veľmi mňam, len sa bojím, že nie som taká šikovná ako vy a karamel sa mi zmení na hrudky cukru 😂 Máte náhodou nejaké tipy, ako sa tomu vyhnúť?
olinecka
@mojaskolapecenia (19.9.2021 07:51)

Určite sa karamel podarí a nebude mať hrudky, ako píšem dolejeme zvyšok džúsu, ktorý nám ostal. Za občasného miešania sa karamel rozpustí. Ďakujem za príjemný komentár a za nahliadnutie receptu. Pozdravujem.
olinecka
@evanaaa (19.9.2021 17:21)

Robím radosť našim doma, ďakujem za príjemný komentár a za nahliadnutie receptu.