Jablkový zákusok

Jablkový zákusok s mascarpone (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Upiekla som jednoduchý svieži jablkový zákusok s mascarpone. Pre inšpiráciu si pozrite recept, pokiaľ máte radi jablkové koláčiky, tento nesklame.

30 ks
porcií
55 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto, plnku + džús jablkový.
  2. Cesto: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, postupne pridávame striedavo teplé mlieko a olej. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta.
  3. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 - 25 minút do zlatista.
  4. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle do misy. V hrnci skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme nastrúhané jablká. V troche džúsu rozhabarkujeme Zlatý klas, zbytok džúsu prilejeme k jablkám a dusíme 4-5 minút.
  5. Zlatý klas vlejeme do jabĺk a uvaríme hustý jablkový krém, ktorý mierne vychladíme občasným premiešaním. Upečený korpus po bokoch upravíme.
  6. Jablkovú plnku nanesieme na korpus. Smotanu s mascarpone vyšľaháme do tuha a navrstvíme na jablkovú plnku. Zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky.