Jablkový krémeš fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 9. septembra 2014
Jablkový krémeš (fotorecept)
Foto: mesiar50

˙Postup prípravy je jednoduchý.

40 minút
na 180  °C

Suroviny

Suroviny na tortový korpus:
5 ks
5 PL
5 PL
Jablková plnka:
800 g
100 g
50 g
1 KL
1 ks
Pudingová plnka:
2 ks
500 ml
3 ks
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Začneme s prípravou korpusu. Oddelíme si bielka od žltkov.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    5 ks. vaječných bielkov trochu speníme a následne k nim pridáme 5 PL kryštálového cukru.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielka potom vymiešame v tuhý sneh.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej do snehu namiešame 5 ks.vaječných žltkov.Robíme to na pomalom chode mixéra len veľmi krátko.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A nakoniec do diela metličkou primiešame 5 PL hladkej múky.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vymiešané cesto vlejeme do papierom vystlanej formy.Boky formy boli už predošle vymastené a posypané múkou.Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 180 C zhruba 40 minút.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový korpus necháme celkom vychladnúť.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalej pokračujeme prípravou jablkovej plnky.Postrúhame si jablká na vačších otvoroch strúhadla.Musíme ich vyždímať a až potom ich dáme smažiť.Hneď k nim pridáme 1 KL mletej škorice,100 g práškového cukru,1 ks vanilkového cukru.Posmažíme ich cca. 5 minút.Keďže sa z nich všetká voda neodparí musíme ich ku koncu smaženia zahustiť strúhankou.Ja som musel použiť 50 g strúhanky.Záleží samozrejme aj na sorte jablk.Tie moje púšťali šťavu jedna radosť.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na obrázku 9 máte možnosť vidieť už hotovú jablkovú plnku.Takúto zvyknem používať aj do jablkových koláčov.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokračujeme s prípravou pudingového krému. Z 500 ml mlieka ,2 ks. zlatého krému a 2 PL kryštálového cukru uvaríme hustý puding.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z troch kusov bielkov a 2 PL práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh ktorý potom namiešame pomocou mixéra do teplého pudingu.Zmes pudingu necháme za občasného miešania trochu vychladnúť.Ešte vo vlažnom stave ho musíme potom natrieť na poschodie koláča.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z tortového korpusu si spravíme tri časti.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prízemie torty natrieme jablkovým krémom.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Jablkovú plnku zakryjeme plátom korpusu

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Poschodie torty natrieme pudingovým krémom.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pudingové poschodie prikryjeme tretím plátom a natrieme ho ľubovolnou polevou.Ja som si polevu spravil zo 100 g mliečnej čokolády a 1 PL slnečnicového oleja ktorú som vymiešal do hladka na miernom ohni.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Prajem vám dobrú chuť.

    Jablkový krémeš (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

zolik
@dobre rano, velmi pekny zakusok. Zacina jablkova sezona. V kk za 5.
danila
pekný koláčik, ukladám, zíde sa, u mňa tiež za 5*
pusta
@Mesiar50 - lacikám, ja nie som síce na sladké, ale tvoje sladkosti ma vždy chytia za srdce :-)
perfektné, ako všetko od teba, krásne foto.
*****
kukulienka71
Mám rada takéto piškóty, sú ľahučké. Pekná práca, ovocná zložka s pudingovou je tiež v kategórii odľahčených dezertov a chválim aj čokoládovú polevu, dodá správnu bodku celému dielu.
medovnicek
@mesiar50 počuj ty si neskutočne šikovný, veľmi sa mi tento tvoj krémeš zapáčil, už aj si ho ukladám a určite vyskúšam:)
mesiar50
@kukulienka71
Si velmi vnimava zena..Tento a podobne kremy sa pouzivaju prevazne s kombinaciou cesta spracovaneho s maslom resp.rastlinnymi tukmi.Moja starka nemusi mastne a preto som myslel na nu hlavne,ked som sa tento kolac snazil zrealizovat.Srdecna vdaka.
mesiar50
@medovnicek
Taketo kremy som davnejsie s oblubou pouzival v nepecenych dobrotach.Aby som aspon niektore spomenul tak to bola nepecena torta s detskych piskot ktoru som robil v tortovej forme,rozne kreacie z hotovych vafli.Tieto dva druhy kremov sa daju zmiesat aj v jeden celok a pouzit ich ako jablkovo vanilkovy krem.Dakujem ti krasne.
priroda
Zakladam, paci sa mi vsetko, piskota, krem aj jablka.
mesiar50
@daguska
Mojim dievcatam sa pozdava,svedci o tom aj to ze tristvrte kolaca je uz prec.Dcerka ho papala uz vcera za cerstva.Zabudol som podotknut v recepte,ze taketo kolace je dobre spravit si v podvecer a cez noc v chladnicke nie len chutovo dozreju,ale aj konzistencne budu stabilnejsie.Velmi pekne ti dakujem.
sonulienka
Jednoducho paráda ako všetko od Teba ide do KK a je v sezóne tak určite ho vyskúšam.
sracz
Aj tento Tvoj perfect rcp, univerzálny majster mäsiar @mesiar už mám v "poradovníku"! Vyskúšam ho najprv tu v Des Moines Iowa a keď náhodou "zablúdim" domov, pod Šibenú horu, tak ho "zmajstrujem" aj pre mojich odrastených drobcov! Ďakujem Ti za rcp aj za inšpiráciu!!!
mesiar50
@sracz
Nemas mi co dakovat kamarat.Potesenie je na mojej strane,ze sa ti kolac pozdava.
rain333
ukladám a cez víkend upečiem, jablká už padajú a toto je užitočný nápad ako ich spotrebovať, si veľmi šikovný keď takéto dobroty vypekáš :-) 5*
ubka
@mesiar ja som už aj upiekla a veru aj časť už "neexistuje na stole "popapala sa :-)) Pekný a fakt jednoduchý recept, stihla som popri povinnostiam hneď ráno a do pooobedia chýbala viac ako polovica a to stravníkov bolo 2 ks :-)))
mesiar50
@ubka
Ty si,ale sikulka velka.Dakujem ti,ze si odskusala recept a som poteseny tvojou spravou,ze vam kolac chutil.Zelam ti pekny vecer.
tinca
@mesiar50 škoda, že si tak ďaleko nechala by som sa pozvať,s jablkami milujem zákusky, v reze je tortička úúúúžasná 5*:)
mesiar50
@tinca
Som teraz doma,ale kolac sa uz minul,mozno nabuduce.Ale dam ti tip ako ho spravit rychlejsie.Treba si upiect tri platy listkoveho cesta.Jeden z troch tych platov bude oddelovat jablkovu plnku od vanilkovej.Samozrejme tych kremov bude potrebne minimalne aspon raz tolko.Dakujem ti srdecne.
1x tinca
mesiar50
@stacy77777
Nastenka ,mne by to smakovalo aj s tym listkovym cestom ako som horevyssie pisal v komente pre @tinca ,ale ja by som este na tu vanilkou plnku natrel aj slahackovu penu.Vrchny plat by som si uz predom nakrajal na stvorce ako to robievam aj pri klasickych kremesoch.Velmi pekne ti dakujem.
evelyna
Lacko,dovolte Vás takto osloviť,Vaše recepty sú výborné,robila som túto tortu,bola výborná,jemná,chválili ju všetci,je to za *****:-D
mesiar50
@evelyna
Samozrejme,že ma môžete po mene oslovovať,nemám s tým žiadny problém.Som veľmi rád,že sa vám torta vydarila a že vám aj chutila.Ďakujem pekne za odskúšanie receptu a srdečne vás pozdravujem.
terinka55
Až teraz som zbadala túto fajnovú jablkovú tortičku. Určite je skvelá. Ďakujem za inšpiráciu. Syn sa poteší. Aj keď dodatočne, ale o to srdečnejšie , veľmi chválim!!!!! Pozdravujem.
mesiar50
@terinka55
Nemas mi co dakovat.To ja ti dakujem za mily komentar a budem velmi rad ked raz tortu spravis a syna nou potesis.Srdecne ta pozdravujem z nizozemska.
salinka
Svieža torta bez masla, chválim, ukladám a vyskúšam:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia