Foto: mesiar50
˙Postup prípravy je jednoduchý.
na 180 °C
Suroviny
Suroviny na tortový korpus: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
Jablková plnka: | |
800 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
Pudingová plnka: | |
2 ks |
|
500 ml |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Začneme s prípravou korpusu. Oddelíme si bielka od žltkov.
-
2
5 ks. vaječných bielkov trochu speníme a následne k nim pridáme 5 PL kryštálového cukru.
-
3
Bielka potom vymiešame v tuhý sneh.
-
4
Ďalej do snehu namiešame 5 ks.vaječných žltkov.Robíme to na pomalom chode mixéra len veľmi krátko.
-
5
A nakoniec do diela metličkou primiešame 5 PL hladkej múky.
-
6
Vymiešané cesto vlejeme do papierom vystlanej formy.Boky formy boli už predošle vymastené a posypané múkou.Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 180 C zhruba 40 minút.
-
7
Hotový korpus necháme celkom vychladnúť.
-
8
Ďalej pokračujeme prípravou jablkovej plnky.Postrúhame si jablká na vačších otvoroch strúhadla.Musíme ich vyždímať a až potom ich dáme smažiť.Hneď k nim pridáme 1 KL mletej škorice,100 g práškového cukru,1 ks vanilkového cukru.Posmažíme ich cca. 5 minút.Keďže sa z nich všetká voda neodparí musíme ich ku koncu smaženia zahustiť strúhankou.Ja som musel použiť 50 g strúhanky.Záleží samozrejme aj na sorte jablk.Tie moje púšťali šťavu jedna radosť.
-
9
Na obrázku 9 máte možnosť vidieť už hotovú jablkovú plnku.Takúto zvyknem používať aj do jablkových koláčov.
-
10
Pokračujeme s prípravou pudingového krému. Z 500 ml mlieka ,2 ks. zlatého krému a 2 PL kryštálového cukru uvaríme hustý puding.
-
11
Z troch kusov bielkov a 2 PL práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh ktorý potom namiešame pomocou mixéra do teplého pudingu.Zmes pudingu necháme za občasného miešania trochu vychladnúť.Ešte vo vlažnom stave ho musíme potom natrieť na poschodie koláča.
-
12
Z tortového korpusu si spravíme tri časti.
-
13
Prízemie torty natrieme jablkovým krémom.
-
14
Jablkovú plnku zakryjeme plátom korpusu
-
15
Poschodie torty natrieme pudingovým krémom.
-
16
Pudingové poschodie prikryjeme tretím plátom a natrieme ho ľubovolnou polevou.Ja som si polevu spravil zo 100 g mliečnej čokolády a 1 PL slnečnicového oleja ktorú som vymiešal do hladka na miernom ohni.
-
17
Prajem vám dobrú chuť.
perfektné, ako všetko od teba, krásne foto.
*****
Pekne dobre rano aj tebe zolik.Dakujem ti pekne.
Som rad,ze sa ti paci.Vdaka.
Srdecne ti dakujem Ibyka.
Si velmi vnimava zena..Tento a podobne kremy sa pouzivaju prevazne s kombinaciou cesta spracovaneho s maslom resp.rastlinnymi tukmi.Moja starka nemusi mastne a preto som myslel na nu hlavne,ked som sa tento kolac snazil zrealizovat.Srdecna vdaka.
Taketo kremy som davnejsie s oblubou pouzival v nepecenych dobrotach.Aby som aspon niektore spomenul tak to bola nepecena torta s detskych piskot ktoru som robil v tortovej forme,rozne kreacie z hotovych vafli.Tieto dva druhy kremov sa daju zmiesat aj v jeden celok a pouzit ich ako jablkovo vanilkovy krem.Dakujem ti krasne.
Velmi pekne ti dakujem.
Mojim dievcatam sa pozdava,svedci o tom aj to ze tristvrte kolaca je uz prec.Dcerka ho papala uz vcera za cerstva.Zabudol som podotknut v recepte,ze taketo kolace je dobre spravit si v podvecer a cez noc v chladnicke nie len chutovo dozreju,ale aj konzistencne budu stabilnejsie.Velmi pekne ti dakujem.
Mile od teba.Dakujem ti pekne.
Nemas mi co dakovat kamarat.Potesenie je na mojej strane,ze sa ti kolac pozdava.
Dakujem ti krasne.
Ty si,ale sikulka velka.Dakujem ti,ze si odskusala recept a som poteseny tvojou spravou,ze vam kolac chutil.Zelam ti pekny vecer.
Dakujem ti pekne.
Som teraz doma,ale kolac sa uz minul,mozno nabuduce.Ale dam ti tip ako ho spravit rychlejsie.Treba si upiect tri platy listkoveho cesta.Jeden z troch tych platov bude oddelovat jablkovu plnku od vanilkovej.Samozrejme tych kremov bude potrebne minimalne aspon raz tolko.Dakujem ti srdecne.
Srdecna vdaka Izabelka.
Zlatá si.Ďakujem ti pekne.
Nastenka ,mne by to smakovalo aj s tym listkovym cestom ako som horevyssie pisal v komente pre @tinca ,ale ja by som este na tu vanilkou plnku natrel aj slahackovu penu.Vrchny plat by som si uz predom nakrajal na stvorce ako to robievam aj pri klasickych kremesoch.Velmi pekne ti dakujem.
Samozrejme,že ma môžete po mene oslovovať,nemám s tým žiadny problém.Som veľmi rád,že sa vám torta vydarila a že vám aj chutila.Ďakujem pekne za odskúšanie receptu a srdečne vás pozdravujem.
Nemas mi co dakovat.To ja ti dakujem za mily komentar a budem velmi rad ked raz tortu spravis a syna nou potesis.Srdecne ta pozdravujem z nizozemska.
Velmi pekne ti dakujem.