Jablkový krémeš (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
˙Postup prípravy je jednoduchý.
Postup
- Začneme s prípravou korpusu.
Oddelíme si bielka od žltkov.
- 5 ks. vaječných bielkov trochu speníme a následne k nim pridáme 5 PL kryštálového cukru.
- Bielka potom vymiešame v tuhý sneh.
- Ďalej do snehu namiešame 5 ks.vaječných žltkov.Robíme to na pomalom chode mixéra len veľmi krátko.
- A nakoniec do diela metličkou primiešame 5 PL hladkej múky.
- Vymiešané cesto vlejeme do papierom vystlanej formy.Boky formy boli už predošle vymastené a posypané múkou.Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 180 C zhruba 40 minút.
- Hotový korpus necháme celkom vychladnúť.
- Ďalej pokračujeme prípravou jablkovej plnky.Postrúhame si jablká na vačších otvoroch strúhadla.Musíme ich vyždímať a až potom ich dáme smažiť.Hneď k nim pridáme 1 KL mletej škorice,100 g práškového cukru,1 ks vanilkového cukru.Posmažíme ich cca. 5 minút.Keďže sa z nich všetká voda neodparí musíme ich ku koncu smaženia zahustiť strúhankou.Ja som musel použiť 50 g strúhanky.Záleží samozrejme aj na sorte jablk.Tie moje púšťali šťavu jedna radosť.
- Na obrázku 9 máte možnosť vidieť už hotovú jablkovú plnku.Takúto zvyknem používať aj do jablkových koláčov.
- Pokračujeme s prípravou pudingového krému. Z 500 ml mlieka ,2 ks. zlatého krému a 2 PL kryštálového cukru uvaríme hustý puding.
- Z troch kusov bielkov a 2 PL práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh ktorý potom namiešame pomocou mixéra do teplého pudingu.Zmes pudingu necháme za občasného miešania trochu vychladnúť.Ešte vo vlažnom stave ho musíme potom natrieť na poschodie koláča.
- Z tortového korpusu si spravíme tri časti.
- Prízemie torty natrieme jablkovým krémom.
- Jablkovú plnku zakryjeme plátom korpusu
- Poschodie torty natrieme pudingovým krémom.
- Pudingové poschodie prikryjeme tretím plátom a natrieme ho ľubovolnou polevou.Ja som si polevu spravil zo 100 g mliečnej čokolády a 1 PL slnečnicového oleja ktorú som vymiešal do hladka na miernom ohni.
- Prajem vám dobrú chuť.