Foto: archaa
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto 1: | |
200 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
300 g |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
z 1 citróna |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
60 g |
|
60 g |
|
Cesto 2: | |
3 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
60 g |
|
100 g |
|
Karamelová omáčka: | |
125 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Cesto1: maslo a cukor vymiešame do peny, pridáme postupne vajce, žltko, múku a vypracujeme cesto, ktoré vložíme na 1 hodinu do chladničky odpočívať.
-
2
Plnka: Jablká zbavíme šupky a nastrúhame na tenké plátky. Pridáme šťavu a kôru z citróna, sekané orechy, hrozienka aj s rumom (boli namočené v 4PL rumu), škoricu a cukor. Dobre premiešame.
-
3
Cesto1 po hodine vyberieme z chladu a na pomúčenej doske vyváľame kruh, ktorý premiestnime do mierne vymastenej tortovej formy. Formu cestom vystelieme aj po bokoch. Jablkovú masu pripravenú na plnku zbavíme medzi prstami šťavy a poukladáme na cesto. Na to nastrúhame na hrubšom strúhadle marcipán. Teraz si predhrejeme rúru na 160 stupňov.
-
4
Na cesto2 oddelíme žltky od bielkov. Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme žltka, vanilkový cukor a múku.Extra si vyšľaháme bielky so štipkou soli a práškovým cukrom. Pridáme ich k mase a zľahka, ale poriadne premiešame. Navrstvíme na koláč, zakryjeme vrch alobalom a dáme do rúry piecť pri 160stupňoch na 60-80 minút.(10 minút pred dopečením odoberieme alobal)
-
5
Upečený a cukrom posypaný koláč
-
6
Karamelovú omáčku si pripravíme z cukru, ktory necháme na panvici skaramelizovať, pridáme smotanu a na miernom ohni varíme asi 10 minút, kým nám nevznikne hustejšia omáčka.
-
7
Servírujeme spolu s omáčkou
opäť krásny rcp.