Jablkový koláč s karamelovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: archaa

8
porcií
60 minút
príprava
60-80 minút
na 160 °C

Postup

  1. Cesto1: maslo a cukor vymiešame do peny, pridáme postupne vajce, žltko, múku a vypracujeme cesto, ktoré vložíme na 1 hodinu do chladničky odpočívať.
  2. Plnka: Jablká zbavíme šupky a nastrúhame na tenké plátky. Pridáme šťavu a kôru z citróna, sekané orechy, hrozienka aj s rumom (boli namočené v 4PL rumu), škoricu a cukor. Dobre premiešame.
  3. Cesto1 po hodine vyberieme z chladu a na pomúčenej doske vyváľame kruh, ktorý premiestnime do mierne vymastenej tortovej formy. Formu cestom vystelieme aj po bokoch. Jablkovú masu pripravenú na plnku zbavíme medzi prstami šťavy a poukladáme na cesto. Na to nastrúhame na hrubšom strúhadle marcipán. Teraz si predhrejeme rúru na 160 stupňov.
  4. Na cesto2 oddelíme žltky od bielkov. Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme žltka, vanilkový cukor a múku.Extra si vyšľaháme bielky so štipkou soli a práškovým cukrom. Pridáme ich k mase a zľahka, ale poriadne premiešame. Navrstvíme na koláč, zakryjeme vrch alobalom a dáme do rúry piecť pri 160stupňoch na 60-80 minút.(10 minút pred dopečením odoberieme alobal)
  5. Upečený a cukrom posypaný koláč
  6. Karamelovú omáčku si pripravíme z cukru, ktory necháme na panvici skaramelizovať, pridáme smotanu a na miernom ohni varíme asi 10 minút, kým nám nevznikne hustejšia omáčka.
  7. Servírujeme spolu s omáčkou