Jablkový koláč s karamelom a posýpkou fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 20. decembra 2011
Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept)
Foto: irenaw

Okrúhle ovocné koláče sú moje najobľúbenejšie. Veľa ovocia a tenké chrumkavé cesto. Vyskúšala som viacero receptov a nakoniec som zostala pri tomto. Cesto krásne Zobraziť celý popisOkrúhle ovocné koláče sú moje najobľúbenejšie. Veľa ovocia a tenké chrumkavé cesto. Vyskúšala som viacero receptov a nakoniec som zostala pri tomto. Cesto krásne lístkuje, je rýchlo hotové a dá sa pripraviť do zásoby a zamraziť. A má nekonečne veľa obmien. Môžete meniť múku, náplne, zdobenie. Môžete dať navrch kruh cesta alebo mriežku alebo bielkový sneh alebo aj nič. Môžete upiecť iba cesto a naplniť studenou plnkou. Také recepty ma najviac bavia :)

12
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
1 šálka
120 g alebo hera
1/4 šálky chladná
štipka
1 ks malé
náplň:
6-7 ks
2 PL
1 PL
1 čl
poleva:
5-6 PL
3-5 PL
2 PL
posýpka:
3/4 šálky
1/2 šálky
1/2 šálky
1/2 šálky
na zaťaženie cesta:
1-2 šálky




Postup

  1. 1

    To jediné pravidlo, ktoré treba dodržať je chlad. Cesto počas celej prípravy musí byť studené, tuk sa nesmie rozpustiť, v múke musia zostať malé kúsky. Dáme do misky múku so štipkou soli, pridáme na malé kocky nakrájané studené maslo. Ak chcete môžete pridať 2-3 PL cukru.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa dá, nechytáme cesto rukami. Kovovou metličkou vtláčame tuk do múky. Zo začiatku sa to chytá do metly, ako na tejto fotke. Trpezlivosť to prestane.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne budú kúsky tuku menšie a rozptýlené v múke. Keď sú asi ako šošovica, máme základ hotový. Presne ako na fotke. Teraz pridáme 1/4 pohára veľmi chladnej vody a vareškou spojíme ako sa dá. Krátko spracujeme rukou na bochník. Do takéhoto štádia sa dá rýchlo a bez zohrievania cesta dostať aj s pomocou kuchynského robota. Do nádoby nasypať múku, pridať posekaný tuk a premiešať krátkymi pulzmi sekacím nožom. Pridať vodu a krátko premiešať. Potom vyklopiť na dosku a rukou spraviť bochník ako pri ručnom miešaní. Toto je super najmä keď si pripravujete viac cesta do zásoby.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rukami spravíme bochník, zabalíme do fólie, trošku stlačíme na placku a dáme asi na hodinu do chladničky. Pri tenšej placke stačí aj pol hodiny.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyvaľkáme do formy, husto popicháme a dáme naspäť do chladničky. Vidno malé kúsky tuku, tak to má byť. Dáme vyhrievať rúru na 210°C.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnca dáme cukor a spravíme karamel. Pridáme smotanu a maslo a rozvaríme na miernom ohni do hladka. Odstavíme a necháme chladnúť. Vychladnuté to má byť krémové, ale aby sa to dalo nalievať, možno bude treba pridať trošku smotany.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jablká očistíme a pokrájame na malé kúsky. Mala som také maličké, tak som ich tentokrát nešúpala, lebo by z nich nič neostalo. A nakoniec to nikomu nevadilo. Premiešame s múkou, škoricou a balzamikovým octom. Nesladíme.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je rúra vyhriata vytiahneme cesto. Vložíme do neho papier na pečenie alebo alobal a vsypeme fazuľu alebo inú strukovinu alebo ryžu. Predpekáme na slepo 15 minút.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým si rozšľaháme vajíčko. Predpečené cesto vyberieme, odstránime papier so strukovinou a potrieme celé cesto vajcom. (Strukovinu necháme vychladnúť a odložíme na opakované použitie.) Dáme piecť ešte na 5 minút. Vznikne škrupinka, ktorá zabráni prílišnému rozmočeniu cesta. Vyberieme a rúru stíšime na 175°C.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na cesto navŕšime jablká a rovnomerne ich polejeme karamelovou polevou.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Navrch rovnomerne navrstvíme posýpku, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín a utľapkáme. Dáme piecť na 45-60 minút. Na skúšku do stredu jabĺk zapichneme nožík, či sú celkom prepečené.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotovo. Môžeme ho jesť teplý alebo studený. Vždy je dobré nechať ho 20-30 minút odstáť. Teplý sa viac rozpadáva, studený je možné krajšie nakrájať. Ale obidva spôsoby sú skvelé, plné jablkovo-karamelovo-maslovej šťavy. A ten vrch úžasne chrumká :o)

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takto si môžeme pripraviť cesto do zásoby: Ráno som zamiesila trojitú dávku, počkala v chladničke do večera a teraz idem pobaliť. Na jeden koláč s posýpkou stačí jeden kruh. Na jeden koláč uzavretý cestom aj zvrchu treba dva kruhy. Na koláč s prekladanou mriežkou navrchu treba dva kruhy.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Rozvaľkala som kruh väčší ako forma, položila na papier na pečenie a pomúčila vrchnú časť. Pomaly stáčam nie veľmi natesno.

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zabalila som zvinuté cesto do fólie a položím ho do mrazáku. Niekoľko ďalších koláčov mám takmer bez práce :o)))

    Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

danculka
Jasné mrazák to istí niekedy aj u nás...super nápad...
hubata
Veľmi dobrý recept, už aj ho ukladám lebo ovocných a zvlášť jablkových koláčov nie je nikdy dosť. A ešte keď viem že pochádza od takej ohromnej kuchárky ako je @irenaw - tak nie je čo váhať. Vďaka.
matata1
Jaj, to musí byť dobrota. Takéto úžasné recepty, a ja už umieram od hladu.
janger
Tiez mam jablkove rada. Takyto s karamelom este nepoznam. Niekedy skusim spravit. Vyzera vyborne.
irenaw
ďakujem vám všetkým za milé komentáre. @hubata tebe ďakujem veľmi pekne za také ocenenie môjho kuchárskeho umenia. až také horúce to s mojím varením nebude :O), ale snažím sa... a príjemne sa to čítalo