Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept)
Autor receptu: irenaw
Okrúhle ovocné koláče sú moje najobľúbenejšie. Veľa ovocia a tenké chrumkavé cesto. Vyskúšala som viacero receptov a nakoniec som zostala pri tomto. Cesto krásne lístkuje, je rýchlo hotové a dá sa pripraviť do zásoby a zamraziť. A má nekonečne veľa obmien. Môžete meniť múku, náplne, zdobenie. Môžete dať navrch kruh cesta alebo mriežku alebo bielkový sneh alebo aj nič. Môžete upiecť iba cesto a naplniť studenou plnkou. Také recepty ma najviac bavia :)
12 porcií |
30 minút príprava |
45-60 minút na 180 °C |
Postup
- To jediné pravidlo, ktoré treba dodržať je chlad. Cesto počas celej prípravy musí byť studené, tuk sa nesmie rozpustiť, v múke musia zostať malé kúsky. Dáme do misky múku so štipkou soli, pridáme na malé kocky nakrájané studené maslo. Ak chcete môžete pridať 2-3 PL cukru.
- Pokiaľ sa dá, nechytáme cesto rukami. Kovovou metličkou vtláčame tuk do múky. Zo začiatku sa to chytá do metly, ako na tejto fotke. Trpezlivosť to prestane.
- Postupne budú kúsky tuku menšie a rozptýlené v múke. Keď sú asi ako šošovica, máme základ hotový. Presne ako na fotke. Teraz pridáme 1/4 pohára veľmi chladnej vody a vareškou spojíme ako sa dá. Krátko spracujeme rukou na bochník. Do takéhoto štádia sa dá rýchlo a bez zohrievania cesta dostať aj s pomocou kuchynského robota. Do nádoby nasypať múku, pridať posekaný tuk a premiešať krátkymi pulzmi sekacím nožom. Pridať vodu a krátko premiešať. Potom vyklopiť na dosku a rukou spraviť bochník ako pri ručnom miešaní. Toto je super najmä keď si pripravujete viac cesta do zásoby.
- Rukami spravíme bochník, zabalíme do fólie, trošku stlačíme na placku a dáme asi na hodinu do chladničky. Pri tenšej placke stačí aj pol hodiny.
- Cesto vyvaľkáme do formy, husto popicháme a dáme naspäť do chladničky. Vidno malé kúsky tuku, tak to má byť. Dáme vyhrievať rúru na 210°C.
- Do hrnca dáme cukor a spravíme karamel. Pridáme smotanu a maslo a rozvaríme na miernom ohni do hladka. Odstavíme a necháme chladnúť. Vychladnuté to má byť krémové, ale aby sa to dalo nalievať, možno bude treba pridať trošku smotany.
- Jablká očistíme a pokrájame na malé kúsky. Mala som také maličké, tak som ich tentokrát nešúpala, lebo by z nich nič neostalo. A nakoniec to nikomu nevadilo. Premiešame s múkou, škoricou a balzamikovým octom. Nesladíme.
- Keď je rúra vyhriata vytiahneme cesto. Vložíme do neho papier na pečenie alebo alobal a vsypeme fazuľu alebo inú strukovinu alebo ryžu. Predpekáme na slepo 15 minút.
- Medzitým si rozšľaháme vajíčko. Predpečené cesto vyberieme, odstránime papier so strukovinou a potrieme celé cesto vajcom. (Strukovinu necháme vychladnúť a odložíme na opakované použitie.) Dáme piecť ešte na 5 minút. Vznikne škrupinka, ktorá zabráni prílišnému rozmočeniu cesta. Vyberieme a rúru stíšime na 175°C.
- Na cesto navŕšime jablká a rovnomerne ich polejeme karamelovou polevou.
- Navrch rovnomerne navrstvíme posýpku, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín a utľapkáme. Dáme piecť na 45-60 minút. Na skúšku do stredu jabĺk zapichneme nožík, či sú celkom prepečené.
- Hotovo. Môžeme ho jesť teplý alebo studený. Vždy je dobré nechať ho 20-30 minút odstáť. Teplý sa viac rozpadáva, studený je možné krajšie nakrájať. Ale obidva spôsoby sú skvelé, plné jablkovo-karamelovo-maslovej šťavy. A ten vrch úžasne chrumká :o)
- Takto si môžeme pripraviť cesto do zásoby: Ráno som zamiesila trojitú dávku, počkala v chladničke do večera a teraz idem pobaliť. Na jeden koláč s posýpkou stačí jeden kruh. Na jeden koláč uzavretý cestom aj zvrchu treba dva kruhy. Na koláč s prekladanou mriežkou navrchu treba dva kruhy.
- Rozvaľkala som kruh väčší ako forma, položila na papier na pečenie a pomúčila vrchnú časť. Pomaly stáčam nie veľmi natesno.
- Zabalila som zvinuté cesto do fólie a položím ho do mrazáku. Niekoľko ďalších koláčov mám takmer bez práce :o)))