Jablkový koláč s karamelom a posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Okrúhle ovocné koláče sú moje najobľúbenejšie. Veľa ovocia a tenké chrumkavé cesto. Vyskúšala som viacero receptov a nakoniec som zostala pri tomto. Cesto krásne lístkuje, je rýchlo hotové a dá sa pripraviť do zásoby a zamraziť. A má nekonečne veľa obmien. Môžete meniť múku, náplne, zdobenie. Môžete dať navrch kruh cesta alebo mriežku alebo bielkový sneh alebo aj nič. Môžete upiecť iba cesto a naplniť studenou plnkou. Také recepty ma najviac bavia :)

12
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. To jediné pravidlo, ktoré treba dodržať je chlad. Cesto počas celej prípravy musí byť studené, tuk sa nesmie rozpustiť, v múke musia zostať malé kúsky. Dáme do misky múku so štipkou soli, pridáme na malé kocky nakrájané studené maslo. Ak chcete môžete pridať 2-3 PL cukru.
  2. Pokiaľ sa dá, nechytáme cesto rukami. Kovovou metličkou vtláčame tuk do múky. Zo začiatku sa to chytá do metly, ako na tejto fotke. Trpezlivosť to prestane.
  3. Postupne budú kúsky tuku menšie a rozptýlené v múke. Keď sú asi ako šošovica, máme základ hotový. Presne ako na fotke. Teraz pridáme 1/4 pohára veľmi chladnej vody a vareškou spojíme ako sa dá. Krátko spracujeme rukou na bochník. Do takéhoto štádia sa dá rýchlo a bez zohrievania cesta dostať aj s pomocou kuchynského robota. Do nádoby nasypať múku, pridať posekaný tuk a premiešať krátkymi pulzmi sekacím nožom. Pridať vodu a krátko premiešať. Potom vyklopiť na dosku a rukou spraviť bochník ako pri ručnom miešaní. Toto je super najmä keď si pripravujete viac cesta do zásoby.
  4. Rukami spravíme bochník, zabalíme do fólie, trošku stlačíme na placku a dáme asi na hodinu do chladničky. Pri tenšej placke stačí aj pol hodiny.
  5. Cesto vyvaľkáme do formy, husto popicháme a dáme naspäť do chladničky. Vidno malé kúsky tuku, tak to má byť. Dáme vyhrievať rúru na 210°C.
  6. Do hrnca dáme cukor a spravíme karamel. Pridáme smotanu a maslo a rozvaríme na miernom ohni do hladka. Odstavíme a necháme chladnúť. Vychladnuté to má byť krémové, ale aby sa to dalo nalievať, možno bude treba pridať trošku smotany.
  7. Jablká očistíme a pokrájame na malé kúsky. Mala som také maličké, tak som ich tentokrát nešúpala, lebo by z nich nič neostalo. A nakoniec to nikomu nevadilo. Premiešame s múkou, škoricou a balzamikovým octom. Nesladíme.
  8. Keď je rúra vyhriata vytiahneme cesto. Vložíme do neho papier na pečenie alebo alobal a vsypeme fazuľu alebo inú strukovinu alebo ryžu. Predpekáme na slepo 15 minút.
  9. Medzitým si rozšľaháme vajíčko. Predpečené cesto vyberieme, odstránime papier so strukovinou a potrieme celé cesto vajcom. (Strukovinu necháme vychladnúť a odložíme na opakované použitie.) Dáme piecť ešte na 5 minút. Vznikne škrupinka, ktorá zabráni prílišnému rozmočeniu cesta. Vyberieme a rúru stíšime na 175°C.
  10. Na cesto navŕšime jablká a rovnomerne ich polejeme karamelovou polevou.
  11. Navrch rovnomerne navrstvíme posýpku, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín a utľapkáme. Dáme piecť na 45-60 minút. Na skúšku do stredu jabĺk zapichneme nožík, či sú celkom prepečené.
  12. Hotovo. Môžeme ho jesť teplý alebo studený. Vždy je dobré nechať ho 20-30 minút odstáť. Teplý sa viac rozpadáva, studený je možné krajšie nakrájať. Ale obidva spôsoby sú skvelé, plné jablkovo-karamelovo-maslovej šťavy. A ten vrch úžasne chrumká :o)
  13. Takto si môžeme pripraviť cesto do zásoby: Ráno som zamiesila trojitú dávku, počkala v chladničke do večera a teraz idem pobaliť. Na jeden koláč s posýpkou stačí jeden kruh. Na jeden koláč uzavretý cestom aj zvrchu treba dva kruhy. Na koláč s prekladanou mriežkou navrchu treba dva kruhy.
  14. Rozvaľkala som kruh väčší ako forma, položila na papier na pečenie a pomúčila vrchnú časť. Pomaly stáčam nie veľmi natesno.
  15. Zabalila som zvinuté cesto do fólie a položím ho do mrazáku. Niekoľko ďalších koláčov mám takmer bez práce :o)))