Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 1. júna 2014

Recept na jablkovy pie kde do cesta pouzili syr Cheddar som videla uz davnejsie. Cesto je chutnejsie, syr mu dava vyraznejsiu chut. Ak nemate Zobraziť celý popisRecept na jablkovy pie kde do cesta pouzili syr Cheddar som videla uz davnejsie. Cesto je chutnejsie, syr mu dava vyraznejsiu chut. Ak nemate syr Cheddar mozete namiesto neho pouzit goudu alebo eidam.

12-16
porcií
25 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
200 g
40 g
2 PL
1 ks
80 ml
Jablková plnka:
1 kg
z pol citrona
2 - 3 PL
1 PL (kukuričný škrob)
na potrenie
na plnku




Postup

  1. 1

    Do misky som si odmerala muku a maslo.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Muku s maslom som prstami spolu rozdrobila na mrvenicku. K rozdrobenej muke som potom pridala postruhany syr, cukor, vajicko a mlieko. Vsetko som spolu spracovala na jemne cesto.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som zabalila do sacku a nechala som ho postat.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokym mi cesto odpocivalo urobila som si jablkovu plnku. Jablka som ocistila a postruhala na platky. Aby jablka nezhnedli je dobre ich pocas struhania poliat citronovou stavou a premiesat ich. Postruhane jablka som potom dala do kastrola zaliala som ich vodou, pridala som cukor, citronovu koru a skoricu. Prikryla som ich a dusila som ich do polomakka.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Udusene jablka som potom zahustila maizenou ktoru som predtym rozmiesala s lyzicou vody.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Aby som vedela ake velke cesto mam vyvalkat nakreslila som si na papier na pecenie velkost formy v ktorej budem kolac piect. Priemer formy je 24cm. Z cesta som si odlozila kusok na zdobenie.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som vyvalkala vacsie asi o styri cm ako je forma na pecenie. Formu som jemne na cesto pritlacila. Po vnutornom obvode torty budem ukladat makovu plnku.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kupit kvalitny mak v Australii je nemozne. Skusala som uz vela druhov maku, ale vzdy som bola sklamana. Kedze byvam na farme uvazovali sme si mak dopestovat. No bolo nam jasne povedane, ze sadenie maku nie je dovolene. Zatial viem iba o jednej farme na Tasmanii ktora ma dovolene pestovat mak. Momentalne pouzivam tento druh makovej plnky.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Makovu plnku z konzervy som rozmiesala a ulozila som ju na oznaceny kruh formy.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Volne strany cesta som prelozila ponad plnku. Cesto s plnkou aj s papierom na pecenie som prelozila do formy.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do prostriedku kolaca som navrstvila jablkovu plnku.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z odlozeneho kusku cesta som povykrajovala male kvietky, ktore som poukladala na vrch kolaca. Vrch kolaca som potrela rozslahanym vajickom.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 70 minut. Ked sa zacne vrch pripekat treba kolac prikryt alobalom.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Upeceny kolac som vybrala na mriezku a nechala som ho vychladnut.

    Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

jamarlen
mala si tu dlhú pauzu, nevadí, tvoj kombek je krásny, nápaditý a isto chutnučký….bola tu aj jeho bryndzová verzia, tú sme už vyskúšali a isto skúsime aj tvoj:)
safran
fu, ten vyzerá! :-) titulka skoro ako z časopisu, ale foto 11 tiež milé :-)
kukulienka71
veľmi dekoratívny koláč.Jablká s makom sú výborná plnka, syrové cesto si neviem k tomu predstaviť chuťovo, budem musieť vyskúšať. Ťažko by som žila bez našeho maku :-) @palokuchki , u mňa za 5*
1x hanak
nika72
paráda,takáto kombinácia chutí môže byť....pekne si sa s tým pohrala 1*****
1x hanak
tetrisss
Kolac je zaujimavy, ten syr je , co ja viem, prekvapivy, ale spracovanie krasne.
1x hanak
havino
Danielka, to je koláč !! tvoje recepty sú záruka kvality, o syre do cesta a na sladké počujem prvý krát, sama som zvedavá, ako chutí, takže ukladám
1x hanak
eviana
Danuška, nádherný koláčik už na pohľad a v ňom všetky chute, ktoré veľmi ľúbim... ten syr do cesta aj mňa veľmi prekvapil... ale praclíky a pagáčiky so syrom sú fajné, krehké, tak prečo ho nezakomponovať aj do sladkého... veľmi chválim krásny recept, ďakujem, ukladám a veľmi rada vyskúšam :)
1x hanak
cesminaz
Velmi krasny a aj velmi zaujimavy kolacik..najmä co sa tyka toho syru do cesta :-O Urcite niekedy vyskusam :-) KK Dakujem za receptik
1x hanak
merylas
Moc hezký postup-tvar moučníku a bude taky určitě moc dobrý :-)
1x hanak
tassiedevil
pekný a chutný koláčik...máš pravdu s tým makom, posledne sa začína tu na TAS objavovať v health shopoch, čerstvý a nebalený, lebo prichádzajú na to, aký je mak zdravý....ak chceš tak ti pošlem:)
1x hanak
marikafil
mak a jablká? hocikedy. neviem, kam chodíš na tie recepty, ale hádam všetky sú niečím nové. pre mňa si veľká inšpirácia, aj toto čoskoro urobím. našťastie u nás s makom nie je žiadny problém:-)
1x hanak
palokuchki
@jamarlen , @methi , @ruzickamnam , @safran , @izabella929 , @kukulienka71 , @nika72 , @tetrisss , @baobab , @havino , @eviana , @kristina47 , @cesminaz , @merylas , @stacy77777 , @tassiedevil , @tinca , @jujoska , @marikafil , vsetkym vam dakujem za vase mile komentare. Som velmi rada ze vas tento kolac zaujal a mate chut ho vyskusat. @jamarlen , @tinca ano, nebola som tu uz dlhsie. V poslednom case mam stale nejako vela prace a malo casu mi zostava na pocitac. @jamarlen aj som sa zasmiala na tvoj vyraz kombek. Trochu mi to trvalo pokym som pochopila co si tym myslel. To sa u vas v slovencine tak bezne pise, alebo je to tvoje osobne vyjadrovanie? @tassiedevil , dakujem za ponuku. Pozri si TS.
1x hanak
medovnicek
do koláčov som zatiaľ dávala len tavený syr a boli veľmi chutné, určite tento koláčik vyskúšam, veľmi sa mi páči zložením a tiež ako krásne si ho nazdobila:):):)
1x hanak
natalienat
Uf, toto vyzerá skutočne fantasticky. :) Toto musím cez víkend urobiť...
janger
Danka, ako fajn, ze si sa znovu ukazala :-). Krasny kolac si upiekla. A ako poznam tvoje recepty, tak je aj velmi chutny.
ywett
@palokuchki , koláč je krásny a túto kombináciu (jablká a mak) zbožňujem...teším sa, že si opäť tu:-)
babav
Danielka ,to je dalsi tvoj 5* recept .Kolac vyzera reprezentacne a kombinacia maku s jablkami nema konkurenciu .KK.Pozdravujem ta a prajem viacej volneho casu :-).
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super koláčik, ktorý čoskoro vyskúšam. Vďaka za pridanie tohto receptu.
akiree
Kolacik vyzera velmi chutne, urcite ho vyskusam....chcem sa ale opytat, co vsetko treba pridat do makovej plnky? Kedze je to mak z konzervy predpokladam, ze je nejako ochuteny.
akiree
a prosim este o doplnenie mnozstva maku..dakujem
jerica
Danielka, konečne som si na minútku sadla, aj keď je už po pol noci, pozriem varešku a tu tvoj pre mňa "utečený" tvoj ďaľší perfektne prezentovaný recept . Ten je za viac ako 5* , skôr ležmo osmička :-) Pozdravujem , teším sa na tvoje kulinárske práce :-)
coldbery
Velmi ma zaujal tvoj kolac...kombinacia mak a jablka je vyborna...a s tym syrom to musi byt lahodka...super !!!!
palokuchki
@akiree , @jerica , @coldbery , dakujem vam. @akiree plechovka maku co som pouzila bola 900g. Odporucila by som ti recept na makovu plnku od @jerica  varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorec...
. Myslim ze aj mnozstvo maku by malo byt akurat. Jarmilka je vyborna kucharka, jej recepty nikdy nesklamu. @coldbery dufam, ze ak tento kolac vyskusas budes spokojna. @jerica pozdravujem z momentalne zasnezenej Australii.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ polokuchki dnes som upiekla koláč podľa vášho receptu,je úžaný,mak som priviezla zo Slovensko u nás je to novinka,ale mal úspech u môj rodina. Dala som málo jablká tiež do mak plnka a bolo také svieže.
V budúce urobím vonku podľa @ jerica.
palokuchki
@Iba to ma tesi ze ti tento kolac chutil. Dakujem ze si dala vediet. Tak ty si mozes doviezt mak. Ja do Australie nemozem.
babidka
Hladala som nieco nezvycajne /neopozerane a nove / s makom - a hla aky krasny kolacik:-) Uz sa nanho tesim - mam na prazdninach vnucatka a tak casto peciem ...aby sme mali aj zabavu aj uzitok . Makove ony lubia ,a u nas sa maku mozu najest kolko sa im ziada :-)
palokuchki
@babidka to som velmi rada, ze sa ti tento recept paci. Dufam, ze bude detom chutit. Ja momentalne peciem dost casto mojim australskym vnukom jablkove strudle so struhankou a pomletymi olupanymi mandlami. Maju ich velmi radi. Pozdravujem a prajem ti vela peknych a prijemnych chvil s vnucatkami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia