Jablkovo-makový koláč - Apple pie with poppy seeds (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Recept na jablkovy pie kde do cesta pouzili syr Cheddar som videla uz davnejsie. Cesto je chutnejsie, syr mu dava vyraznejsiu chut. Ak nemate syr Cheddar mozete namiesto neho pouzit goudu alebo eidam.

12-16
porcií
25 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky som si odmerala muku a maslo.
  2. Muku s maslom som prstami spolu rozdrobila na mrvenicku. K rozdrobenej muke som potom pridala postruhany syr, cukor, vajicko a mlieko. Vsetko som spolu spracovala na jemne cesto.
  3. Cesto som zabalila do sacku a nechala som ho postat.
  4. Pokym mi cesto odpocivalo urobila som si jablkovu plnku. Jablka som ocistila a postruhala na platky. Aby jablka nezhnedli je dobre ich pocas struhania poliat citronovou stavou a premiesat ich. Postruhane jablka som potom dala do kastrola zaliala som ich vodou, pridala som cukor, citronovu koru a skoricu. Prikryla som ich a dusila som ich do polomakka.
  5. Udusene jablka som potom zahustila maizenou ktoru som predtym rozmiesala s lyzicou vody.
  6. Aby som vedela ake velke cesto mam vyvalkat nakreslila som si na papier na pecenie velkost formy v ktorej budem kolac piect. Priemer formy je 24cm. Z cesta som si odlozila kusok na zdobenie.
  7. Cesto som vyvalkala vacsie asi o styri cm ako je forma na pecenie. Formu som jemne na cesto pritlacila. Po vnutornom obvode torty budem ukladat makovu plnku.
  8. Kupit kvalitny mak v Australii je nemozne. Skusala som uz vela druhov maku, ale vzdy som bola sklamana. Kedze byvam na farme uvazovali sme si mak dopestovat. No bolo nam jasne povedane, ze sadenie maku nie je dovolene. Zatial viem iba o jednej farme na Tasmanii ktora ma dovolene pestovat mak. Momentalne pouzivam tento druh makovej plnky.
  9. Makovu plnku z konzervy som rozmiesala a ulozila som ju na oznaceny kruh formy.
  10. Volne strany cesta som prelozila ponad plnku. Cesto s plnkou aj s papierom na pecenie som prelozila do formy.
  11. Do prostriedku kolaca som navrstvila jablkovu plnku.
  12. Z odlozeneho kusku cesta som povykrajovala male kvietky, ktore som poukladala na vrch kolaca. Vrch kolaca som potrela rozslahanym vajickom.
  13. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 70 minut. Ked sa zacne vrch pripekat treba kolac prikryt alobalom.
  14. Upeceny kolac som vybrala na mriezku a nechala som ho vychladnut.