Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Jablkovo-lekvárové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. októbra 2019
Jablkovo-lekvárové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jemné, ľahučké jablkové koláče. Jedny z mojich najobľúbenejších :-)

11
porcií
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
2 PL
100 g
100 g
cca 3-3,5 dl
2 PL
1 ks
1 PL
2 bal.
1 KL
21 g čerstvé
Plnka:
5-6 ks
podľa chuti
1 KL
2 PL
1 bal.
podľa chuti
podľa potreby (na pečenie)
Na potretie:
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Pridáme dopoly spustené maslo, bielok, jogurt, citrónovú šťavu a v 2 dl mlieku napučané droždie. Pri vypracúvaní cesta postupne podľa potreby prilievame ešte tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka. Má nám vzniknúť jemné, polomäkké cesto, ktoré sa síce ešte dosť lepí, ale také má byť :-) Pomocou múky cesto už len krátko vymiesime do tvaru bochníka, poprášime múkou a necháme cca 35 minút kysnúť.

    Jablkovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým nám cesto kysne si pripravíme plnku. Jablká očistíme, polovicu nastrúhame na hrubo a polovicu zasa nakrájame na maličké kocky. Okrem cukru môžme všetko už namiešať do jabĺk, ale cukor dajte len tesne pred plnením koláčov, aby vám jablká nevypustili veľa šťavy zbytočne do misky :-) Kto chce môže dat aj hrozienka a citrónovú šťavu na dochutenie. Ďalej lekvár alebo marmeládu na pečenie. Ja dávam buď jahodovú alebo marhuľovú.

    Jablkovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na rovnaké časti/mne vyšlo 11 ks. Každý kúsok ešte raz premiesime do tvaru bochníčka, rozťapkáme ho a dáme hojne jablkovú plnku a vedľa nej lekvár. Následne dobre uzavrieme ako klasické buchty. Nakoniec uzavretou stranou ukladáme na plech s papierom ďalej od seba.

    Jablkovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s jogurtom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 170 °C na cca 25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Upečené koláče môžme ešte za horúca ponatierať maslom.

    Jablkovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče sú ľahučké a mäkké. Šťavnatá jablková plnka v kombinácii s lekvárom je naozaj fantasticky chutná :-) Prajem dobrú chuť!

    Jablkovo-lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

frezia68
Práve som otvorila Varechu,že pozriem,či sú tu kapustové pagáče.Chcela som urobiť a pridať.Síce také tu nie sú,ale zas sa tu usmievajú koláče,ktoré ma lákajú.Z bezlepkovej múky sa až tak pekne nebudú usmievať,ale kapusta počká....a jablká mám padanky od susedky,využijem :-).
haji
Receptík a koláče jako malované, nejhezčí je bod 5 postupu, ajjajaj, poslintala jsem si klávesnici. Krásná práce, milá Cesmínko, nadýchané koláče s plnkou podobojí!! hmm
cesminaz
@frezia68 (8.10.2019 12:08)

:-) som rada,že ta receptík zaujal a že ta môžem ním aspon inšpirovať :-) Hoci aj tie tvoje kapustové pagáče sú istotne fajné.Teraz aj ja trovím väčšinou také "padanky" jablká ,tie sú na koláče najlepšie :-) Pozdravujem.
siuuu
Nádherné a isto aj veľmi chutné .
staja
Pozriem obrázok k receptu a je mi jasné, kto je autorom - také krásne a lákavé koláče robí @cesminaz . Už ani nerozmýšľam, kam na to chodíš. Paráda.