Jablkové veľhory fotorecept
Foto: olinecka
Výborný koláčik nenáročný na prípravu pre tých, ktorí milujú jablká. Vhodný na každú príležitosť, sviatky.
porcií
príprava
na 160-200 °C
Suroviny
Cesto : | |
500 g |
|
1 bal. |
|
200 g |
|
štipka |
|
250 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
1 bal. (Liana) |
|
Plnka: | |
10 ks stredne veľké |
|
(na posypanie cesta) |
|
|
|
podľa chuti |
|
Na posypanie koláča: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto a plnku.
-
2
Múku preosejeme do misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, soľ, vajíčka, citrónovú polevu v prášku, Palmarin pokrájaný na menšie kúsky a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky na chvíľu stuhnúť, pokiaľ pripravíme jablká.
-
3
Plech vyložíme papierom na pečenie. Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovicu, odstránime jadrovník a rozložíme na pripravený plech. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a predpečieme 15 minút.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Jednu časť rozvaľkáme, preložíme na vymastený plech (29x39 cm), cesto zľahka posypeme krupicou.
-
5
Na cesto rozložíme vychladnuté jablká plochou stranou nadol. Posypeme zmesou práškového cukru a mletej škorice.
-
6
Napokon rozvaľkáme druhú časť cesta a plát pomocou valčeka prenesieme na jablká. Zľahka pritlačíme.
-
7
Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 40 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Už som ho robila, ale ja ho poznám ako "Kopčekový koláč s jablkami". V tejto verzii sa ešte do jamiek jabľk dáva trochu lekváru a do cesta sa dáva škorica. Tou citrónovou polevou nahrádzaš citrón? Inak, robila som ho aj tak, že som jablká nepredpiekla a vtedy som spodné cesto potrela marhuľovým lekvárom a posypala orechami.
Máš ho pekný :-)
Ďakujem za dobrý tip. Pozdravujem.
Tak to som rada že sa recept páči aj u nás jablká v obľube a tak toto bol jeden z nich. Pozdravujem.