Jablkový koláč

Jablkové veľhory (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborný koláčik nenáročný na prípravu pre tých, ktorí milujú jablká. Vhodný na každú príležitosť, sviatky.

20
porcií
40 minút
príprava
15-40 minút
na 160-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto a plnku.
  2. Múku preosejeme do misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, soľ, vajíčka, citrónovú polevu v prášku, Palmarin pokrájaný na menšie kúsky a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky na chvíľu stuhnúť, pokiaľ pripravíme jablká.
  3. Plech vyložíme papierom na pečenie. Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovicu, odstránime jadrovník a rozložíme na pripravený plech. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a predpečieme 15 minút.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Jednu časť rozvaľkáme, preložíme na vymastený plech (29x39 cm), cesto zľahka posypeme krupicou.
  5. Na cesto rozložíme vychladnuté jablká plochou stranou nadol. Posypeme zmesou práškového cukru a mletej škorice.
  6. Napokon rozvaľkáme druhú časť cesta a plát pomocou valčeka prenesieme na jablká. Zľahka pritlačíme.
  7. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 40 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.