Jablková torta
Jablková torta

Jablkové pokušenie fotorecept

manyus - bez fotkymanyus, 20. januára 2022
Jablkové pokušenie (fotorecept)
Foto: manyus

Výborný dezert, dá sa pripraviť ako torta aj ako rez. Príprava je rýchla, nepotrebuje dlho tuhnúť a dá sa krásne krájať. Ak si tento dezert chceme pripraviť na plech ako rezy, použijeme dvojité množstvo surovín.

8
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Lístkový korpus:
1 bal.
Kakaový korpus:
1 ks
3 ks
2 PL
1 PL
Jablková plnka:
1 fľaša
1 bal.
2 PL
Snehová pena:
2 ks
200 g
štipka
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lístkový korpus: Prvý upečieme korpus z lístkového cesta. Z vyvaľkaného cesta vykrojíme kruh s priemerom 28 cm, poprepichujeme vidličkou a na plechu s papierom na pečenie pečieme pri 200 °C do zlatista.

    Jablkové pokušenie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablková plnka: Kým sa cesto pečie, uvaríme si puding zo šťavy z kompótu a Zlatého klasu. Pridáme na kocky pokrájané jabĺčka a prilejeme šťavu z citróna (podľa toho, ako sladký je puding). Jablková plnka je lepšia, keď je kyslejšia. Plnku navrstvíme na upečený ešte teplý korpus z lístkového cesta a necháme vychladiť.

    Jablkové pokušenie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kakaový korpus: Jeden bielok vyšľaháme s 2 PL kryštálového cukru. Keď je sneh tuhý, pridáme 3 žĺtky, opatrne premiešame a potom pridáme 1 PL kakaa. Vymiešame, roztrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 200 °C 6-7 minút. Po upečení z plátu vykrojíme kruh o veľkosti torty a položíme ho na jablkovú plnku. Trošku popritláčame, aby to bolo rovné, nech je to na reze potom krásne vidno. Tortu dáme ďalej chladiť.

    Jablkové pokušenie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Snehová pena na vrch: Posledná vrstva je snehová vrstva. Uvaríme si hustý sirup so 160 g kryštálového cukru a pol deci vody. Akonáhle sirup začne vrieť, vyšľaháme si 2 bielky so štipkou soli a 40 g kryštálového cukru. Šľaháme, kým sirup nie je úplne hustý a potom ho ešte horúci prilejeme za stáleho šľahania do bielkov s cukrom. Šľaháme všetko spolu ešte 5 minút a potom penu pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme na kakaovú piškótu. Môže sa iba tak roztrieť na vrch alebo naniesť ozdobne. Základ je, aby pena celú piškótu zakryla, aby neobschla. Ak chcete menej sladkú verziu, môžete penu zameniť na šľahačku. Nič to neuberie na chuti.

    Jablkové pokušenie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortu necháme ešte pol hodinku zachladiť a pred krájaním ešte posypeme vrch torty kakaom. Krájame ostrým nožíkom ponoreným v horúcej vode.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Neotřelý receptík, pěkné suroviny, postup i fotečky. Průměr dortové formy by byl milý. Povedený první receptík.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha