Jablková torta

Jablkové pokušenie (fotorecept)

Autor receptu: manyus

Výborný dezert, dá sa pripraviť ako torta aj ako rez.* Príprava je rýchla, nepotrebuje dlho tuhnúť a dá sa krásne krájať. Ak si tento dezert chceme pripraviť na plech ako rezy, použijeme dvojité množstvo surovín.

8
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkový korpus: Prvý upečieme korpus z lístkového cesta. Z vyvaľkaného cesta vykrojíme kruh s priemerom 28 cm, poprepichujeme vidličkou a na plechu s papierom na pečenie pečieme pri 200 °C do zlatista.
  2. Jablková plnka: Kým sa cesto pečie, uvaríme si puding zo šťavy z kompótu a Zlatého klasu. Pridáme na kocky pokrájané jabĺčka a prilejeme šťavu z citróna (podľa toho, ako sladký je puding). Jablková plnka je lepšia, keď je kyslejšia. Plnku navrstvíme na upečený ešte teplý korpus z lístkového cesta a necháme vychladiť.
  3. Kakaový korpus: Jeden bielok vyšľaháme s 2 PL kryštálového cukru. Keď je sneh tuhý, pridáme 3 žĺtky, opatrne premiešame a potom pridáme 1 PL kakaa. Vymiešame, roztrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 200 °C 6-7 minút. Po upečení z plátu vykrojíme kruh o veľkosti torty a položíme ho na jablkovú plnku. Trošku popritláčame, aby to bolo rovné, nech je to na reze potom krásne vidno. Tortu dáme ďalej chladiť.
  4. Snehová pena na vrch: Posledná vrstva je snehová vrstva. Uvaríme si hustý sirup so 160 g kryštálového cukru a pol deci vody. Akonáhle sirup začne vrieť, vyšľaháme si 2 bielky so štipkou soli a 40 g kryštálového cukru. Šľaháme, kým sirup nie je úplne hustý a potom ho ešte horúci prilejeme za stáleho šľahania do bielkov s cukrom. Šľaháme všetko spolu ešte 5 minút a potom penu pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme na kakaovú piškótu. Môže sa iba tak roztrieť na vrch alebo naniesť ozdobne. Základ je, aby pena celú piškótu zakryla, aby neobschla. Ak chcete menej sladkú verziu, môžete penu zameniť na šľahačku. Nič to neuberie na chuti.
  5. Tortu necháme ešte pol hodinku zachladiť a pred krájaním ešte posypeme vrch torty kakaom. Krájame ostrým nožíkom ponoreným v horúcej vode.