Jablkové palacinky
Jablkové palacinky

Jablkové palacinky

dorko - bez fotkydorko, 19. marca 2017
Jablkové palacinky
Foto: dorko

Špecialita slávnej argentínskej šéfkuchárky, z ktorej sa bohužiaľ nezachoval celý recept, iba jeho časť. Napriek tomu u nás veľmi obľúbená.

3-4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 ks (kyslé)
300 ml
130 - 160 g
štipka
 (škoricový, vanilkový, ...)

Postup

  1. 1

    Mlieko, muku a stipku soli rozmixujeme na hladke riedke cesto. Musi byt trosku redsie ako na klasicke palacinky.

  2. 2

    Jablka umyjeme, rozkrojime na stvrtinky a vykrojime jadernik. Stvrtinky nakrajame na tenke, asi 1 mm platky

  3. 3

    Na panvicu si dame stipku masla, nechame roztopit (ale nie prazit) a po celom spodku panvice naukladame jablkove platky v jednej vrstve. Zalejeme palacinkovym cestom v tenkej vrstve len tak, aby boli jablka zakryte. Na miernom ohni opecieme a otocime.

    Jablkové palacinky - obrázok 3
  4. Rodina
  5. 4

    Hned po otoceni posypeme este na panvici cukrom, pekne sa roztopi. V originalnom recepte bol na vrchu palacinky tenulinky chrumkavy karamel, ale tuto cast receptu si bohuzial nikto z zijucich pozostalych nepamata a mne sa na tuto finticku zatial nepodarilo prist. Ak mate niekto tip, uvitam :)

    Jablkové palacinky - obrázok 4
  6. 5

    Hned servirujeme, este horuce su najsamlepsie :)

  7. 6

    Odporucam kucharom uchytavat pocas varenie, lebo casto sa stava, ze sa im uz neujde :)

Diskusia k receptu

haji
Určo jsou výborné tvoje jablkové palačinky. A co tak je na chvíli dát pod gril?!
kukulienka71
musí to byť dobrota. Nedávala sa vrstva cukru ešte pred jablkami na panvicu s maslom? teoreticky by sa tak po obrátení dostala navrch. Musím skúsiť:-)
evita1b
Tieto palacinky robievam už desaťročia. Dokonca v posledných rokoch ako základ používam palacinky v prášku. Jablká nastrúham na strúhadle ( hrubé rezance). S tým karamelom by to bolo úžasné, len sa mi zdá, že sa to bude na panvici lepiť.
dorko
Cukor najprv na panvicu som skusala, neskaramelizuje a lepi sa :(
Gril by mohol byt lepsi, len nepriskvrkne pod nim aj ta palacinka?
bubaya
So strúhaným jablkom robím palacinky aj ja, ale toto vyzerá lepšie, aj krajšie.
mihal
Vyskúšal som dať maslo s cukrom, na to jablká na to palacinkové cesto. Potom otočiť z druhej strany a keď sú opäť otočiť na jablkovú stranu a dopiecť. Mohlo by to byť ono. Vyskúšaj, daj vedieť.
dorko
Ja vajicko do palaciniek uz nedavam, bez neho su makksie.
bojar
podobné palacinky robila aj moja stará mama. Jablčka krájala na asi 1 cm hrubé plátky a a dávala ich do cesta. Naberačkou cesto dávala na palacinkár a palacinky boli hrubšie, boli úžasné
1x dorko
dorko
@Mihal (20.3.2017 18:52)

A nelepilo sa ti to potom na panvicu? Lebo mne ano... :(

Zaujímavé video z archívu TV Varecha