Jablkové minitortičky
Foto: siuuu
Zo včerajšieho pečenia mi ostalo cesto (použila som menšiu formu, pretože iba z tej som mala 2 kusy). Keďže ako správna gazdinka sa Zobraziť celý popisZo včerajšieho pečenia mi ostalo cesto (použila som menšiu formu, pretože iba z tej som mala 2 kusy). Keďže ako správna gazdinka sa snažím produkovať čo najmenej odpadu, upiekla som ho a zimprovizovala tieto rozkošné tortičky - a boli výborné. Takže ak vám zostane korpus - tu je nápad čo s ním.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
upečený tmavý |
|
4-5 ks tvrdšie menšie |
|
2 dl |
|
1 ks celá |
|
2 ks celý |
|
5 ks |
|
|
|
|
|
1-2 PL mleté (mandle, pistácie...) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Z upečeného vychladnutého korpusu (mne zostalo cesto z jablkovej torty) okrúhlou vykrajovačkou vykrojíme kolieska z priemerom 4,5 cm. Z jednej strany potrieme troškou džemu.
- 2
Na plnku zmiešame mleté orechy (vlašské, mandle, pistácie, ...) s podrvenými piškótami, džemom, rumom a pomarančovou šťavou tak, aby sme dostali polotuhú zmes.
- 3
Jablká ošúpeme, vykrojíme špeciálnym nástrojom (alebo nožom) jadrovníky tak, aby jablká ostali vcelku a bol, prázdny iba stred. Jablká pokrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm. Víno s trochou vody, cukrom a voňavým korením privedieme k varu, vložíme kolieska jabĺk, vypneme a necháme pošírovať pokiaľ nie sú plátky jabĺk mäkké (ale nesmú sa rozpadávať - musia držať tvar) - cca 8-12 minút, podľa hrúbky plátkov. Jablká vyberieme von a necháme vychladnúť. Z plátkov rovnakou vykrajovačkou, ktorou sme vykrajovali z cesta kolieska vykrojíme tiež kolieska tak, aby diera po jadrovníku bola v strede.
- 4
A ideme skladať tortičky - na koliesko cesta (potretou stranou hore) položíme plátok jablka, do otvoru v strede natlačíme trocha plnky a priklopíme druhým kolieskom korpusu (potretou stranou dolu). Jemne pritlačíme a boky obalíme v posekaných orieškoch . Ozdobíme podľa chuti a fantázie. Ak Vám zvýši plnka, urobte z nej miniguľky, obaľte v orieškoch alebo v kokose a máte ďalšiu maškrtu.
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem ... ja mám rada také jednoduchšie zdobenie aj servírovanie.
Ďakujem krásne.
Ďakujem ... občas za zadarí.