Jablková smotanová torta fotorecept
Foto: helena10
Torta skvelej chuti s jablkami.
Suroviny
Korpus: | |
100 g zmäknuté |
|
100 g |
|
1 KL |
|
štipka |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 KL |
|
Jablková plnka: | |
700-800 g |
|
50-60 ml (z kompótu alebo džús) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL (nemusí byť) |
|
70 g (Maizena) |
|
Smotanový krém: | |
3 ks |
|
štipka |
|
250 g (16 %) |
|
70 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Na cesto vyšľahám mäkké maslo s cukrami a štipkou soli. Všľahám po jednom celé vajcia Nakoniec pridám po častiach múku s práškom do pečiva a vyšľahám. Vznikne mi hustejšie cesto.
- 2
Dno aj boky (vyššie asi 2 cm ako okraj formy) okrúhlej formy s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie. Menšiu formu neodporúčam. Cesto rozotriem do formy. Vo vyhriatej rúre pečiem len 15-20 minút na 175 stupňov. Potom vyberám z rúry. Korpus nechávam vo forme, lebo sa ešte bude piecť. Rúru nevypínam.
- 3
Kým sa pečie korpus, pripravujem si jablkovú plnku. Očistené a ošúpané jablká nakrájam na tenšie plátky a chvíľku podusím na panvici s jablkovou šťavou. Moja šťava bola z kompótu z červených jabĺk. Do jabĺk ešte pridávam škoricový cukor, trochu citrónovej šťavy a cviklový prášok. Plátky jabĺk zostávajú celé. Do jabĺk vlievam hustú uvarenú jablkovú šťavu so škrobom, ktorú som uvarila v inom kastróliku. Jemne premiešam a nechám chladnúť 5–7 minút. Vychladnutú jablkovú náplň natieram na predpečený korpus do formy .
- 4
Na jablkovú plnku rozotriem smotanový krém. Ten si pripravujem tak, že vyšľahám bielky so štipkou soli a cukrom na tuhý sneh. V druhej miske vymiešam metličkou žĺtky s kyslou smotanou a následne pridávam sneh a jemne spolu vareškou vymiešam.
- 5
Pečiem ešte všetko 20 minút v rúre na 175 stupňov. Kontrolujem.
- 6
Upečená torta musí riadne vychladnúť. Až potom nakrájam.
Tiež jablková torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu