Jablková torta

Jablková smotanová torta (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Torta skvelej chuti s jablkami.

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Na cesto vyšľahám mäkké maslo s cukrami a štipkou soli. Všľahám po jednom celé vajcia Nakoniec pridám po častiach múku s práškom do pečiva a vyšľahám. Vznikne mi hustejšie cesto.
  2. Dno aj boky (vyššie asi 2 cm ako okraj formy) okrúhlej formy s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie. Menšiu formu neodporúčam. Cesto rozotriem do formy. Vo vyhriatej rúre pečiem len 15-20 minút na 175 stupňov. Potom vyberám z rúry. Korpus nechávam vo forme, lebo sa ešte bude piecť. Rúru nevypínam.
  3. Kým sa pečie korpus, pripravujem si jablkovú plnku. Očistené a ošúpané jablká nakrájam na tenšie plátky a chvíľku podusím na panvici s jablkovou šťavou. Moja šťava bola z kompótu z červených jabĺk. Do jabĺk ešte pridávam škoricový cukor, trochu citrónovej šťavy a cviklový prášok. Plátky jabĺk zostávajú celé. Do jabĺk vlievam hustú uvarenú jablkovú šťavu so škrobom, ktorú som uvarila v inom kastróliku. Jemne premiešam a nechám chladnúť 5–7 minút. Vychladnutú jablkovú náplň natieram na predpečený korpus do formy .
  4. Na jablkovú plnku rozotriem smotanový krém. Ten si pripravujem tak, že vyšľahám bielky so štipkou soli a cukrom na tuhý sneh. V druhej miske vymiešam metličkou žĺtky s kyslou smotanou a následne pridávam sneh a jemne spolu vareškou vymiešam.
  5. Pečiem ešte všetko 20 minút v rúre na 175 stupňov. Kontrolujem.
  6. Upečená torta musí riadne vychladnúť. Až potom nakrájam.